Davis Cup: Češi po pátečních singlech vedou 2:0! Body přinesli Lehečka s Macháčem

- Redakce

Čeští tenisté vstoupili do barážového utkání proti Izraeli v Tel Avivu výborně. Ve Shlomo Group Aréně se po pátečních singlech ujali vedení 2:0 a mílovými kroky se přiblížili k postupu do kvalifikace Světové skupiny Davis Cupu v roce 2023. Body českého výběru zařídili Jiří Lehečka a Tomáš Macháč.

Takový start si všichni přáli! Český tým zásluhou výher Jiřího Lehečky a Tomáše Macháče dokázal v baráži Davis Cupu po úvodním dni vybojovat vedení 2:0 a vykročit za splněním svého cíle.

Tímto cílem je udržení se ve Světové skupině slavné týmové soutěže a možnost zahrát si kvalifikaci o závěrečný turnaj v příštím roce. Před sobotními zápasy, ve kterých budou mít Češi hned tři pomyslné mečboly, mají ideální výchozí pozici k tomu, aby se jim to povedlo.

Skóre otevřel Lehečka
První bod vybojoval ve Shlomo Group Aréně Jiří Lehečka, který splnil v úvodní dvouhře barážového klání s Izraelem roli velkého papírového favorita a poslal Navrátilův soubor do vedení. Česká jednička vybojovala své premiérové vítězství v týmové soutěži po výhře 6:0 a 6:4 nad Danielem Cukiermanem.

Český hráč udělil svému soupeři v úvodním setu kanára, hned ve čtyřech gemech ale Cukierman padl až skrze shodu. Předznamenal tím, že cesta Lehečky za výhrou by nemusela být až tak snadná, což se následně potvrdilo.

Ve druhém dějství se totiž tenista z páté světové stovky začal více dostávat do hry. V šestém gemu si vypracoval první brejkbol a v poslední hře utkání vedl na příjmu dokonce 40:0, mladoboleslavský rodák se ale dokázal v klíčových momentech zkoncentrovat a po zásluze si dokráčel pro triumf.

Pro Lehečku se jednalo o vůbec první daviscupové vítězství v kariéře. Ještě zásadnější ale bylo, že se díky tomu Češi dostali do vedení 1:0.

„Jsem strašně moc rád, je to můj první zápas, co jsem v Davis Cupu vyhrál,“ radoval se po utkání český tenista. „Předchozí losy nebyly úplně přívětivé, skoro nikdy jsem nebyl favoritem. O to více je pro mě tato výhra, kdy jsem zvítězil ve dvou setech a přinesl Česku bod, cennější. Byl to pro mě vždycky sen.“

Macháč přidal druhý bod
Druhý bod pak vybojoval Tomáš Macháč, jenž ve druhém utkání v Tel Avivu porazil Edana Lešema ve dvou setech 6:4, 7:5.

Macháč bojoval o vítězství před zaplněnou Shlomo Group Arénou téměř dvě hodiny a během utkání čelil hned šesti brejkbolům (včetně dvou setbolů). Na servisu však zůstal stoprocentní a všechny hrozby ztráty podání dokázal odvrátit. Sám se naopak na returnu prosadil v sedmé hře první sady a v jedenáctém gemu druhého setu.

„Nehrálo se mi úplně dobře. Jsme rádi, že jsme oba zápasy vyhráli 2:0 na sety. Po dnešku panuje stoprocentní spokojenost. Diváci byli super a féroví, přestože fandili proti nám. A když jsem zahrál dobrý míč, taky mi zatleskali,“ uvedl Macháč, který plnil v Davis Cupu poprvé roli favorita.

„Pro mě i pro Jirku to bylo zase něco jiného. Je to určitě náročné, když se od nás očekávají dva body. Myslím, že jsme se s tím poprali dobře, a jsem rád, že jsme to výsledkově zvládli takhle v pohodě,“ dodal Macháč.

Tomu se povedlo v Davis Cupu vybojovat už třetí singlové vítězství. Navázal na své úspěchy ze základní skupiny týmové soutěže z minulého roku, kdy si v Innsbrucku poradil s Danielem Evansem a Richardem Gasquetem.

Izrael – Česko 0:2
Daniel Cukierman (ISR, 450.) – JIŘÍ LEHEČKA (63.) 0:6, 4:6
Edan Lešem (ISR, 444.) – TOMÁŠ MACHÁČ (109.) 4:6, 5:7


Galerie