Vedle hlavní soutěže bude nabitá i kvalifikace! V Ostravě si zahrají Bouchardová, Tomljanovicová či Nosková

- Jan Vojkůvka

Turnaj WTA AGEL Open 2022, který se bude konat od 3. října v Ostravě, se vedle nabitého startovního pole v hlavní soutěži může těšit i na kvalitně obsazenou kvalifikaci. V sobotu 1. října boje o postup do hlavního turnaje odstartují například wimbledonská finalistka Eugenie Bouchardová, ve skvělé formě hrající Ajla Tomljanovicová či jedna z nejtalentovanějších Češek současnosti Linda Nosková.

„Rýsuje se nám neskutečně silná kvalifikace,“ prohlásil šéf pořadatelů Tomáš Petera. „Jsou v ní tenistky, které by jinde neměly problém dostat se přímo do hlavní soutěže. Hned deset z nich v současnosti patří do světové stovky.“

Vedle čtvrtfinalistky Wimbledonu a US Open Tomljanovicové jsou členkami elitní stovky, které do ostravské kvalifikace naskočí, také Číňanky Šuaj Čang a Si-jü Wang, Američanka Bernarda Peraová, Ukrajinky Anhelina Kalininová, Dajana Jastremská a Marta Kosťuková, Španělka Sara Sorribesová Tormová, Maďarka Dalma Galfiová a Rakušanka Julia Grabherová. Tyto hráčky jsou rovněž náhradnicemi pro hlavní soutěž.

Pikantní bude start Kanaďanky Eugenie Bouchardové, která se na okruh WTA vrátila v srpnu po takřka rok a půl dlouhé pauze. Finalistka Wimbledonu z roku 2014 využila pro start v Ostravě chráněný žebříček.

Z českých tenistek mají momentálně jistotu účasti v kvalifikaci sedmnáctiletá Linda Nosková, 105. žena žebříčku WTA, a stejně stará Lucie Havlíčková, která obdržela divokou kartu po úspěchu v juniorce na US Open, kde dokráčela do finále dvouhry a získala titul ve čtyřhře.

„Ostrava bude můj první turnaj po návratu z Ameriky. Mám z toho velkou radost a musím pak všem poděkovat, že to pro mě zařídili,“ usmívala se sedmnáctiletá členka TK Sparta Praha po informaci, že si zahraje v kvalifikaci AGEL Open 2022. V té se bude hrát o celkem šest místenek v hlavní soutěži.

Mezi náhradnicemi pro ostravskou kvalifikaci jsou také Sára Bejlek a Jesika Malečková. Zároveň pořadatelům zbývá možnost udělit tři divoké karty do bojů o hlavní soutěž.

V té se představí kromě Barbory Krejčíkové, Karolíny Plíškové, Terezy Martincové a Karolíny Muchové také světová jednička Iga Šwiateková, Darja Kasatkinová, Paula Badosaová, Maria Sakkariová, Anett Kontaveitová, Emma Raducanuová, Belinda Bencicová, Aljaxandra Sasnovičová, Shelby Rogersová, Jil Teichmannová, Jekatěrina Alexandrovová, Viktoria Azarenková, wimbledonská vítězka Jelena Rybakinová, Madison Keysová, Jelena Ostapenková a Beatriz Haddadová Maiaová.