Servis jako slabina? Mladenovicová zahrála 263 dvojchyb

- Jan Vojkůvka

Servis bývá základním pilířem hry velké části tenistů. Mezi ženami podání takovou roli nehraje, ač i zde se objevují ženy, jež si dělovým servisem dokáží výrazně pomoci. Esa jsou příjemnou pomocí ve hře, na druhé straně barikády jsou však dvojchyby, které mnohdy pokazí dobře rozjetý gem, set či celý zápas.

Zatímco ve statistice es vládne ženskému tenisu Karolína Plíšková, opakem jsou dvojchyby, v nichž je na okruhu "expertkou" Kristina Mladenovicová. Mladá Francouzka se v roce 2016 dopustila hned 263 dvojchyb, což rozhodně není lichotivé číslo.

Na pomyslnou bednu se vměstnala i česká tenistka Petra Kvitová, která v uplynulé sezoně zaznamenala 252 dvojchyb a ve statistikách ji patří třetí místo za Lotyškou Jelenou Ostapenkovou, která si zapsala 259 dvojchyb.

Kvitová přitom patří právě k těm hráčkám, které si dokáží servisem výrazně pomoci. To však pouze podtrhuje fakt, že podání na ženském okruhu nehraje takovou roli jako v případě mužů a ženy musí ovládat mnohem více aspektů hry. Na okruhu WTA nenajdeme podobné typy hráček, jakými jsou jejich mužští kolegové Ivo Karlovič, John Isner a další.

Pokud jde o dvojchyby, vůbec nejhůře však v sezoně dopadla Italka Camila Giorgiová, která se propadla žebříčkem na 82. místo a to i kvůli špatnému servisu, když v průměru předvedla sedm dvojchyb za utkání. Zápasů však neodehrála tolik, proto nefigiruje mezi třemi hráčkami s nejvíce dvojchybami za sezonu.