Český tým už trénuje v Tel Avivu. Všichni jsou tady a stoprocentně připravení, těší Navrátila

- Jan Vojkůvka

Český daviscupový tým se už v Tel Avivu připravuje na víkendové barážové utkání proti Izraeli. Během pondělního tréninku, který už proběhl přímo v dějišti zápasu, si Češi vyzkoušeli připravený povrch, který hodnotí velice kladně. O spokojenosti s prací pořadatelů referovali na on-line tiskové konferenci kapitán Jaroslav Navrátil a týmová jednička Jiří Lehečka.

„Nejdůležitější pro mě je, že všichni hráči už jsou tady a jsou stoprocentně připravení,“ řekl během tiskové konference kapitán Jaroslav Navrátil, který má v Izraeli k dispozici Jiřího Lehečku, Tomáše Macháče, Zdeňka Koláře a Dalibora Svrčinu.

Ještě v neděli daviscupový tým trénoval v trochu polních podmínkách ve venkovním prostředí, jelikož pořadatelé finalizovali přípravy dějiště barážové klání. „Dnes už jsme se dostali do haly, která je opravdu skvělá. Vyzkoušeli jsme si i povrch, který je středně rychlý. Myslím, že to bude velice dobré utkání,“ těší se Navrátil na duel, jenž se bude hrát v tamní Shlomo Group Areně.

„Hráči Izraele nejsou příliš známí, ale viděl jsem je hrát. (Jišaje) Oliela jsem viděl na turnaji v Liberci, (Edana) Lešema jsem zase viděl na utkání v Kazachstánu,“ řekl k předpokládaným singlistům soupeře český kapitán, o jejichž herním stylu tak má povědomí. „Budou hrát v domácím prostředí, budou tlačení diváky, ale my máme jasnou roli favorita.“

„Doufám, že se vše bude vyvíjet směrem k tomu, abychom v pátek a sobotu byli úspěšní a zachránili se ve Světové skupině,“ sdělil jednoznačný cíl českého týmu. Zatímco vítěze bude v další sezoně čekat kvalifikace Davis Cupu 2023, poražený bude muset hrát v nižší divizi o postup do příští baráže.

Roli týmové jedničky bude v Tel Avivu plnit 63. hráč světa Jiří Lehečka, vítěz srpnového challengeru z Liberce či semifinalista únorového turnaje ATP z Rotterdamu a čtvrtfinalista červencového podniku v rakouském Kitzbühlu.

„Původně jsme měli zápasový kurt vyzkoušet až v úterý, ale dostali jsme možnost si na něm zahrát neplánovaně už dnes, za což jsme rádi,“ potěšila Lehečku vstřícnost pořadatelů daviscupové baráže. „Povrch je velice dobrý. Osobně mi moc sedí, je příjemný, (míček) skáče krásně do ruky,“ vypočítával klady připraveného kurtu.

Lehečka doposud hrál ve slavné týmové soutěži vždy proti favoritům a na první vítězství zatím čeká. To by se ovšem v Tel Avivu mělo změnit. „Všechna daviscupová utkání jsem hrál s tenisty, kteří byli postavení výš na žebříčku. Teď hrajeme proti Izraeli, ale soupeři určitě nejsou slabí a nesmíme je podcenit,“ upozornil Lehečka. „Favoritem v zápasech ale určitě budu. Je tak důležité, abych hrál svou laťku, abych se snažil předvést dobrý soustředěný výkon,“ dodal.

Los barážového utkání Davis Cupu proti Izraeli se uskuteční ve čtvrtek. Úvodní singly se odehrají v pátek.


Galerie