US Open: Havlíčková postoupila v singlu i deblu do druhého grandslamového finále v řadě!

- Redakce

Lucie Havlíčková zvládla na US Open svou náročnou páteční misi. V semifinále dvouhry porazila svou deblovou parťačku Dianu Šnajderovou a probojovala se do svého druhého grandslamového finále v řadě. Tím ale pro Češku páteční program neskončil, vzápětí se jí totiž povedlo ovládnout dva deblové zápasy a postoupit do finále čtyřhry. Na programu byly rovněž semifinálové zápasy mužů. V pátek se také rozhodlo o vítězích mužské čtyřhry. Barbora Krejčíková se s Kateřinou Siniakovou dozvěděly jména soupeřek pro finále čtyřhry.

Havlíčková postoupila do finále
Lucie Havlíčková zvládla na letošním US Open i svůj pátý zápas a zahraje si o titul ze dvouhry! V pátečním semifinále porazila Rusku Dianu Šnajderovou dvakrát 6:4 a postoupila už do druhého grandslamového finále v sezoně. To první si zahrála před třemi měsíci v Paříži, kde nakonec vybojovala na Roland Garros titul.

Jedenácté grandslamové vítězství v řadě (vynechala totiž Wimbledon, ve kterém se nehrálo o body) se pro Havlíčkovou začalo rodit ve třetí hře úvodní sady, kdy Šnajderovou poprvé připravila o podání. Postupně se dostala až do vedení 5:1 a ač v osmé hře přišla čistou hrou o servis, první sadu nakonec v desátém gemu dopodávala.

Ve druhém setu se Havlíčková prosadila na returnu hned v první hře a tuto výhodu brejku si donesla až do koncovky. Rusce navíc nenabídla ani jeden brejkbol a došla si pro postup do do druhého finále v řadě.

„Dnes to byl dobrý zápas, obě jsme předvedly podobný výkon. Dobře jsem servírovala, returnovala. Díky tomu jsem zvládla koncovky obou setů,“ nechala se slyšet sedmnáctiletá Havlíčková.

O druhý singlový grandslamový titul si Havlíčková zahraje s turnajovou desítkou Alexandrou Ealaovou z Filipín.

Krejčíková se Siniakovou znají své soupeřky
Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou poznaly své finálové soupeřky. Těmi se staly Američanky McNallyová s Townsendovou, které v semifinále US Open porazily americko-australské duo Dolehideová, Sandersová, a to za hodinu a 34 minut po setech 1:6, 6:3 a 6:3.

Havlíčková se probojovala do finále čtyřhry
Lucie Havlíčková napodobila svůj výkon z Roland Garros a i na US Open postoupila v obou disciplínách do finále. Poté, co se jí to povedlo v úvodu pátečního programu ve dvouhře, zvládla deblový dvojboj po boku Diany Šnajderové.

Česko-ruské duo v semifinále turnaje přehrálo americko-australskou dvojici Hovdeová, Prestonová, a to za 57 minut po setech 6:1 a 7:6(1). V boji o titul Havlíčková se Šnajderovou vyzvou německé duo Kuhlová, Seidelová.

Juniorka Havlíčková zvládla také čtyřhru
Lucie Havlíčková je k nezastavení. Po postupu do finále singlu vyhrála další zápas, tentokrát ve čtyřhře po boku Diany Šnajderové. Česko-ruský pár ve čtvrtfinále juniorského US Open porazil slovinsko-polskou dvojici Miličová, Rowinská, a to za 44 minut po setech 6:1 a 6:1.

V semifinále Havlíčková se Šnajderovou narazí na americko-australské duo Hovdeová, Prestonová.

Ram se Salisburym slaví grandslamový titul
V pátek se rozhodlo o prvních grandslamových šampionech letošního US Open, kterými se stali Rajeev Ram a Joe Salisbury. Americko-britský pár ve finále porazil nizozemsko-britskou dvojici Wesleyho Koolhofa a Neala Skupskiho 7:6(4), 7:5.

Po prvním setu, ve kterém si obě dvojice hájily svá podání a nedošlo ani k jednomu brejku, vstoupili do druhého dějství lépe Koolhof se Skupskim. Těm se povedlo ve třetí hře prorazit servis svých soupeřů, ale z vedení se dlouho neradovali.

Ram se Salisburym totiž hned ve čtvrtém gemu předvedli rebrejk a v dalším průběhu střetnutí už svým soupeřům žádný brejkbol nenabídli. Když už to vypadalo, že bude o osudu druhého setu rozhodovat také tiebreak, povedlo se americko-britskému páru zakončit duel ve dvanáctém gemu na returnu.

První nasazení výhrou ve finále dokázali obhájit své loňské newyorské prvenství a celkově slaví už svou třetí společnou grandslamovou trofej.

Alcaraz ovládl pětisetovou bitvu
Španěl Carlos Alcaraz (4.) porazil v semifinále US Open domácího Francese Tiafoea (26.), a to za čtyři hodiny a 19 minut po setech 6:7(6), 6:3, 6:1, 6:7(5) a 6:3.

V prvním setu diváci neviděli jediný brejk, Alcaraz si vypracoval dvě brejkové příležitosti v sedmé hře, Tiafoe měl dokonce setbol v dvanáctém gamu, ale ten odvrátil Alcaraz tvrdým servisem. V tiebreaku pak Američan promarnil další tři setboly a využil ten pátý dvojchybou soupeře.

K zisku druhé sady pak Španělovi stačil jediný brejk a postupem času začal možná až dominovat. Jasně ovládl třetí set, kdy z prvních dvanácti výměn vyhrál hned jedenáct. Navíc na startu čtvrtého setu prorazil podání Američana. Tiafoe hnán diváky se silou vůle dostal zpět do utkání.

Nicméně za stavu 5:4, 40:30 disponoval Alcaraz mečbolem, kdy byl aktivnějším hráčem, v delší rozehře vykouzlil Tiafoe dokonalý vítězný kontrakraťas, kdy si všiml toho, že Španěl couvá a podle toho se zachoval. Od té doby působil Tiafoe dojmem, že moc dobře ví, že on je ten, který už nemůže nic ztratit.

Čtvrtá sada dospěla do tiebreaku a i druhou zkrácenou hru urval domácí tenista nejtěsnějším rozdílem. Bylo tak jasné, že Alcaraz absolvuje třetí pětisetový zápas během necelého týdne a opět stráví na kurtu minimálně čtyři hodiny.

Nicméně vletěl na Američana brejkem ku třiceti a byť ve čtvrté hře o servis přišel, tak si hned vzal zpátky bez ztráty fiftýnu. Celý zápas nakonec ukončil na příjmu, když využil svůj čtvrtý mečbol. Ve finále se o post světové jedničky utká s Norem Casperem Ruudem (7.).

Ruud si zahraje o premiérový grandslamový titul
Druhé grandslamové finále v letošní sezoně! Casper Ruud (7.) v semifinále US Open přehrál Karena Chačanova (31.), a to za celé tři hodiny po setech 7:6(5), 6:2, 5:7 a 6:2.

První set byl plný zvratů, nejprve prorazil soupeřovo podání Ruud, načež se vzepjal Karen Chačanov a dvěma brejky otočil vývoj. Vzápětí ztratil servis podruhé a zkrácenou hru rozhodl jediný minibrejk v jeho neprospěch.

Ve druhé sadě neztratil Ruud ani jediný míček na podání, celkem vyhrál 29 servisových výměn v řadě a sadu ovládl hladce 6:2. Chačanov však nepovedené představení hodil za hlavu, rozpodával se a nedával Norovi šanci. Naopak na tu svou si počkal do závěrečného gemu, kterým Ruudovi prolomil podání na 7:5.

Čtvrtý set však byl víceméně kopií toho druhého, oba hráči v náročné bitvě častěji kazili a Ruud dvěma brejky rozhodl o svém postupu do finále.

Grandslam

US Open, New York (USA, 60 100 000 USD, tvrdý povrch)
Semifinále dvouhry mužů
Karen Chačanov (31.) – Casper Ruud (NOR, 7.) 6:7(5), 2:6, 7:5, 2:6
Carlos Alcaraz (ESP, 4.) – Frances Tiafoe (USA, 26.) 6:7(6), 6:3, 6:1, 6:7(5), 6:3

Finále čtyřhry mužů
Ram (USA), Salisbury (GBR) – Koolhof (NED), N. Skupski (GBR) 7:6(4), 7:5

Semifinále čtyřhry žen
Dolehideová (USA), Sandersová (AUS) – McNallyová, Townsendová (USA) 6:1, 3:6, 3:6

Semifinále dvouhry dívek
Diana Šnajderová – LUCIE HAVLÍČKOVÁ 4:6, 4:6

Semifinále čtyřhry dívek
HAVLÍČKOVÁ, Šnajderová (-) – Hovdeová (USA), Prestonová (AUS) 6:1, 7:6(1)

Čtvrtfinále čtyřhry dívek
HAVLÍČKOVÁ, Šnajderová (-) – Miličová (SLO), Rowiňská (POL) 6:1, 6:1