Zlatého kanára získal podruhé v řadě český fedcupový tým!

- Jan Havlovic

V úterý v podvečer proběhlo v tenisové hale v Přerově slavnostní vyhlášení ankety magazínu Tenis o nejlepší české tenisty a tenistky. Hlavní cenu získal podruhé v řadě český fedcupový tým, nejlepším tenistou roku se stal Tomáš Berdych a mezi ženami triumfovala Karolína Plíšková.

Český fedcupový tým získal cenu Zlatý kanár podruhé v řadě! Svěřenkyně Petra Pály i v letošním roce potvrdili svou dominanci v této týmové soutěži, když potřetí v řadě získaly slavnou trofej. V kategorii nejlepší český tenista zvítězil posedmé v řadě Tomáš Berdych! Česká tenisová jednička neprožila ideální sezonu, která byla poznámenána zdravotními problémy. Berdych se však po zánětu slepého střeva dokázal vrátit na dvorce a dokázal vyhrát turnaj v čínském Šen-Čenu. 

V kategorii nejlepší české tenistky zvítězila Karolína Plíšková, která tak přerušila pětiletou nadvládu Petry Kvitové. Rodačka z Loun zažila nejlepší sezonu své kariéry, během které se dostala na páté místo světového žebříčku a kvalifikovala se i na Turnaj mistryň. Na konci letošního roku se navíc podílela na vítězství českého fedcupového týmu, když společně s Barborou Strýcovou vybojovaly rozhodující, třetí bod ve čtyřhře! Aktuálně nejlepší česká tenistka se však slavnostního večera účastnit nemohla z důvodu nemoci. 

Z vítězství se v kategorii "posun na žebříčku ATP" raduje Adam Pavlásek, který zahájil letošní sezona jako 160. hráč světa. Rodák z Bílovce zaznamenal opravdu výrazný posun, když zakončil letošní ročník na skvělém 75. místě světového žebříčku! Pavlásek získal celkem dva tituly - na challengeru v Praze a Banja Luce. Kategorii "posun na žebříčku WTA" ovládla Barbora Strýcová, členka vítězného fedcupového týmu, která zakončila letošní sezonu na skvělém dvacátém místě!

Talentem roku byl mezi chlapci vyhlášen Dalibor Svrčina hájící barvy Agrofertu Prostějov, který se v letošním roce blýskl vítězství na ME do 14 let v Plzni. Mezi děvčaty se radovala z vítězství v této kategorii Denisa Hindová z I.ČLTK Praha. 

 
Kompletní výsledky EMOS Zlatý kanár 2016 

Zlatý kanár - Český fedcupový tým
Nejlepší český hráč - Tomáš Berdych
Nejlepší česká hráčka - Karolína Plíšková
Posun na žebříčku ATP - Adam Pavlásek
Posun na žebříčku WTA - Babora Strýcová
Talent roku (chlapci) - Dalibor Svrčina
Talent roku (dívky) -  Denisa Hindová
Deblista/deblistka roku - Lucie Šafářová
Tým roku - Český fedcupový tým
Nejlepší tenista na vozíčku - Ladislava Pořízková