Po dlouhé době jsem hrála dobrý tenis, ví Plíšková. Co BJK Cup?

- Michal Hladký

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU – Možná až překvapivě dobře si vedla Karolína Plíšková na letošním ročníku US Open. Sezonou se i kvůli zranění protrápila, a když chvíli před US Open přišly problémy s nohou, vypadalo to s českou tenistkou bledě. Jenže Plíšková to v pozici, kdy se toho od ní moc nečeká, jednoduše umí. Vzpomeňme si na loňský Wimbledon! Vzhledem k okolnostem se nelze divit, že rodačka z Loun považuje svou čtvrtfinálovou účast za úspěch. „Na to, že jsem byla týden v posteli… Asi to budu dělat častěji,“ usmívala se po porážce 1:6, 6:7(4) s Arynou Sabalenkovou.

Zprvu se zdálo, že Aryna Sabalenková Češku přejede jako parní válec. První set trval necelou půlhodinu a Běloruska ho ovládla jednoznačně 6:1. Druhá sada ovšem byla o poznání vyrovnanější, jenomže Plíšková v koncovce nedokázala zápas zdramatizovat.

Karolína Plíšková tak pouze obhájila loňskou čtvrtfinálovou účast, naopak její soupeřka se může těšit na boj o finále. V něm se utká se současnou světovou jedničkou Igou Šwiatekovou z Polska.

Často říkáte, že je nejdůležitější chytnout začátek. To se vám dnes úplně nepodařilo…
Dneska jsem úvod nechytila vůbec, možná to ovlivnilo celý zápas. Hrála na strašné riziko a nic mi nedala, nebylo se kde chytnout. Přišlo mi, že i když jsem se ve druhém setu držela, stále jsem byla horší. Udržela jsem to do tiebreaku, takže jsem si dala šanci z toho udělat větší drama, bohužel se to nepovedlo. U těchto hráček, které hrají takový vabank, se to může otočit jedním, dvěma míči. To se bohužel nestalo. Musím říct, že servírovala neskutečně, na returnu jsem neměla moc šancí. Plus mi ze začátku nešlo podání, nemohla jsem se dostat do své hry.

Se Sabalenkovou jste hrála před rokem ve Wimbledonu. Dnes to bylo poměrně podobné.
Tam to bylo alespoň ve výměně, tady to bylo horší. Tenhle turnaj jsem hrála po dlouhé době dobrý tenis, ale dnes mi to nesedlo z více důvodů. První zápas na centru, každé utkání jsem hrála někde jinde. Snažila jsem se motivovat, chytit se každé její chyby nebo mého lepšího úderu. Nějakou bojovností jsem se alespoň trochu držela a doufala, že zahraje hůř. Ve druhém setu už nebylo moc co udělat jinak.

Tehdy jste utkání otočila, ve stejné sezoně jste ji ještě porazila v Montréalu. Hrála dnes lépe?
Asi ano, ale těžko říct. Ve Wimbledonu to bylo jiné, hrálo se na trávě. Můžete hrát velké riziko, ale returnovala tam mnohem hůře. V Montréalu zase hrála šíleně, foukalo tam, nesedlo jí to. Zápasů jsem s ní měla spoustu a vím, že je to u ní nahoru, dolů. Mohla tu prohrát v prvním kole, ale je to velká hráčka a může zahrát famózně, což se dnes stalo.

Minule jste říkala, že čtvrtfinále na grandslamu považujete za úspěch. Platí to i po dnešním duelu?
Myslím, že ano. Na to, že jsem byla týden v posteli… Asi to budu dělat častěji. (směje se) Zklamání je samozřejmě velké, nechci brát čtvrtfinále v mé fázi kariéry jako úspěch. Nicméně jsem odehrála dobré a kvalitní zápasy. Nebylo to tak, že bych to upachtila, ale předvedla jsem dobrý tenis. Asi se na tom dá stavět. Bohužel jsem tento rok začala hrát kvalitní tenis až později, tak snad na to navážu. Ještě pár turnajů máme.

Stále jste ve hře o Turnaj mistryň. Porvete se o účast?
To asi momentálně nebude mým cílem. Chci hrát turnaje, ale ne proto, abych se dostala na Turnaj mistryň. Mám stále mnoho sil, ať už fyzických nebo psychických. I když je ten plán brutální, na konci roku tam je dost cestování, ale díky tomu, že jsem vynechala začátek roku, to zvládnu. Pak tam bude celkem dlouhá pauza. Uvidíme, jestli budu hrát Billie Jean King Cup. Zatím Tokio a pak se uvidí. Dále Ostrava, tu mám v plánu hrát. Vím, že je ve hře spousta bodů, takže šance na Masters je, ale momentálně to pro mě není priorita.

Takže teď plánujete jet domů?
Ano, pak do Tokia. Kdybych do Japonska letěla teď, co bych tam dělala? Možná se zastavím za ségrou nebo tak.

Účast v Billie Jean King Cupu by byla hezkým zakončením roku, co myslíte?
Dokážu si představit i lepší konce. (směje se) Ale je to z mé strany 50:50. Ráda bych hrála, ale čas je úplně šílený. To je tři týdny po posledním turnaji, což, když se chci připravit na další rok a mít nějaké volno, tam nesedí. Uvidíme, co bude. Kdybych hrála Masters, asi by bylo jednodušší pak hrát, ale je to nešťastný termín. Nechte se překvapit.

US Open, New York (USA, 60 100 000 USD, tvrdý povrch)
Čtvrtfinále dvouhry žen
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (22.) – Aryna Sabalenková (6.) 1:6, 6:7(4)