Duo K+S válí! Kariérní grandslam? Náš debl stejně nikoho nezajímá, směje se Krejčíková

- Michal Hladký

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU – Kariérní grandslam je zase o něco blíže! Barbora Krejčíková společně s Kateřinou Siniakovou zvládly nástrahy čtvrtfinále US Open a mají skvěle nakročeno k tomu, aby k deblovým trofejím z Australian Open, Roland Garros a Wimbledonu přidaly tu z amerického grandslamu. Samotné hráčky však o titulu zatím mluvit nechtějí. „Nepřemýšlíme nad tím, jdeme zápas od zápasu,“ řekla novinářům Krejčíková.

I když Češky klopýtly ve druhé sadě, měly středeční čtvrtfinále relativně pod kontrolou. Kanadsko-mexické duo Dabrowská, Olmosová porazily na stadionu Louise Armstronga za dvě hodiny a 26 minut po setech 6:3, 6:7(4) a 6:3 a postoupily mezi čtveřici nejlepších párů.

O finále si ve čtvrtek zahrají proti Američance s českými kořeny Nicole Melicharové-Martinezové a Australance Ellen Perezové. S nimi se už letos dvakrát utkaly, když nejdříve zvítězily ve Wimbledonu po setech 1:6, 7:6(2) a 6:2, načež musely skousnout porážku 3:6, 2:6 v Cincinnati.

Po čtyřech letech jste opět v semifinále US Open. Jak hodnotíte čtvrtfinálové utkání?
KS: Určitě super, že jsme vyhrály. Začátek byl pomalejší, pak jsme je ale dobře tlačily. Ve druhém setu jsme měly hodně šancí, které se nám bohužel nepodařilo využít. O to lépe, že jsme to dotáhly ve třetí sadě. Utkání to bylo těžké. Hodně chodily na síť, takové zápasy jsme tady na turnaji ještě neměly. Myslím si, že jsme hrály dobře. Vydřely jsme si to.

Za stavu 3:1 ve druhém setu jste měly k dispozici hned 8 brejkbolů. Ani jeden jste nevyužily, načež sadu ovládly soupeřky. Bylo náročné zformovat síly na závěrečné dějství?
BK: Honilo se mi hlavou, že jsme lepší. Že nám smolně utekl druhý set, ale když začneme dobře ten třetí, neproklouzne nám to. Začaly jsme v něm dobře, pořád jsme vedly a ony musely dotahovat. Dohrály jsme ten zápas skvěle.

Včera se nehrálo kvůli dešti. Jak jste volný den využily?
KS: Bylo překvapení, že i když předpověď nevypadala dobře, šoupli nás v jedenáct na Grandstand. Naštěstí nás relativně brzo zrušili, takže tohle nebyl problém. Mohly jsme si půl hodiny zahrát na centru. (směje se) Pak fitko a odpočinek. Bylo super, že jsme dnes věděly, že budeme hrát bez ohledu na počasí.

Jste dva zápasy od titulu. Už vám to hlodá v hlavě?
BK: Nepřemýšlíme nad tím, jdeme zápas od zápasu. Jak nad tím začneme přemýšlet, tak ten titul nebude. Soustředíme se, abychom hrály dobře a našly na soupeřky správnou strategii. Ve výsledku ten zápas nějak dopadne, buď vyhrajeme, nebo ne.

V semifinále na vás čeká pár Melicharová-Martinezová, Ellen Perezová. S nimi jste už letos hrály hned dvakrát, co od nich tedy můžete čekat?
BK: Bude to dobré a náročné utkání. Jsou na vlně, jsou sehrané. Rozhodnou hlavně šance a jejich proměňování.

Už tradičně jste posledními Češkami na grandslamu. Užíváte si tuto pozici, nebo na vás je upřena až příliš velká pozornost fanoušků?
KS: Jsme stále v turnaji, je to příjemné.

BK: Tlak nevnímáme, ten náš debl stejně nikoho nezajímá. (směje se)

Proč si myslíte, že nikoho nezajímáte?
BK: Vidím to tady. Nevím, co se děje mimo turnaj, tady jsme ve vlastní bublině. Na turnajích nikdo na debl nebere ohled. Neřeší, kdy a kde hrajeme nebo kdo vyhrál. Jede se jen singl, kterému se vše podřizuje.

Já si pamatuji, že se nás někde ptali, jestli jsme singlistky nebo deblistky. I když jsme byly první na světě, dostal před námi na tréninkovém kurtu přednost 80. hráč světa. Něco podobného se nám stalo i včera tady. Nezahrály bychom si ani tu půlhodinu, kdyby náhodou přijela nějaká singlistka. Pořadatelé nám vysvětlili, že pokud by chtěla hrát na centru ona, tak by nás mohla vyšoupnout.

KS: Poslední dny bojuji s tím, že nemám ze zápasů jedinou fotku. Hrály jsme na velkém kurtu, jsme asi nejlepší pár na světě, ale nemáme žádnou fotku…

US Open, New York (USA, 60 100 000 USD, tvrdý povrch)
Čtvrtfinále čtyřhry žen
KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ – Dabrowská (CAN), Olmosová (MEX) 6:3, 6:7(4), 6:3