US Open: Plíšková podlehla světové šestce. Krejčíková se Siniakovou slaví postup do semifinále

- Redakce

US Open ve středu čekala druhá část čtvrtfinálového programu. Karolína Plíšková ve dvouhře nestačila na světovou šestku Arynu Sabalenkovou a stejně jako loni končí ve čtvrtfinále. Ve čtvrtfinále se naopak prosadily deblistky Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou, které ve třech sadách porazily kanadsko-mexickou dvojici Dabrowskou a Olmosovou. Oba své singlové středeční zápasy – konkrétně druhé kolo a osmifinále – zvládli junioři Hynek Bartoň a Lucie Havlíčková.

Plíšková se loučí ve čtvrtfinále
Letošní US Open skončilo pro Karolínu Plíškovou stejně jako loni ve čtvrtfinále. Ve středečním utkání se české tenistce nepovedlo najít recept na hru světové šestky Aryny Sabalenkové, se kterou nakonec prohrála za 84 minut po setech 1:6, 6:7(4).

Plíškové se v utkání vůbec nedařilo na returnu a za celé střetnutí si nedokázala vypracovat ani jeden brejkbol. Sabalenková se naopak v první sadě prosadila hned třemi brejky a ve druhém setu si bez výraznějších obtíží držela servis až do tiebreaku, ve kterém zvítězila 7:4.

Plíškovou v utkání navíc dost tížily nevynucené chyby, kterých zahrála 23, přičemž si připsala jen 10 vítězných úderů. Sabalenková sice vyprodukovala 28 nevynucených chyb, ale zároveň si připsala 30 winnerů.

„Hrála na strašné riziko a nic mi nedala, nebylo se kde chytnout. Přišlo mi, že i když jsem se ve druhém setu držela, stále jsem byla horší. Udržela jsem to do tiebreaku, takže jsem si dala šanci z toho udělat větší drama, bohužel se to nepovedlo,“ uvedla Plíšková.

Krejčíková se Siniakovou postoupily do semifinále
Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou zvládly náročné čtvrtfinálové utkání a na letošním US Open postoupily mezi čtyři nejlepší páry. V dramatickém střetnutí s Gabrielou Dabrowskou a Giulianou Olmosovou zvítězily po takřka dvou a půl hodinách 6:3, 6:7(4), 6:3.

České deblistky vstoupily do utkání ztrátou podání ve třetím gemu. Od stavu 1:3 však začaly dvorci dominovat a získaly sedm her v řadě. Díky tomu se dostaly do vedení 6:3 a 2:0 a sebejistě mířily za postupem do semifinále. Tak jednoduché to ale být nemělo.

Češky mohly svůj náskok ještě navýšit v pátém gemu druhé sady, ale nevyužily hned osm brejkbolů, načež naopak přišly o servis. Po následné sérii brejků zůstalo skóre vyrovnané a druhá sada dospěla až do tiebreaku, ve kterém si Dabrowská s Olmosovou vynutily rozhodující dějství.

I v něm došlo k divoké pasáži plné brejků mezi čtvrtým až šestým gemem. Lépe z této přetahované vzešly české hráčky, které se dostaly do vedení 4:2. Následně měly šanci zakončit zápas v osmé hře na returnu, ale nevyužily čtyři mečboly. Hned v dalším gemu ale duel úspěšně doservírovaly.

„Utkání to bylo těžké. Hodně chodily na síť, takové zápasy jsme tady na turnaji ještě neměly. Myslím si, že jsme hrály dobře. Vydřely jsme si to,“ okomentovala čtvrtfinálové klání Siniaková.

V semifinále si Krejčíková se Siniakovou zahrají s americko-australskou dvojicí Nicole Melicharovou-Martinezovou a Ellen Perezovou.

Havlíčková s Bartoněm zvládli i druhé středeční zápasy
Lucie Havlíčková vyhrála ve středu i druhý zápas a postoupila do čtvrtfinále juniorky US Open, ve kterém se střetne s domácí Clervií Ngounoueovou. Česká tenistka v osmifinále přehrála Kanaďanku Miu Kupresovou, a to za hodinu a 42 minut po setech 6:2, 7:6(9).

Na svou krajanku navázal Hynek Bartoň, jemuž účast mezi nejlepší osmičkou juniorů přiřkla výhra nad Američanem Alexem Michelsenem, které docílil za hodinu a 19 minut výsledkem 7:6(4), 6:3. V dalším zápase český hráč vyzve Paraguayce Daniela Valleja.

Junioři prošli do osmifinále
Ve Flushing Meadows pokračují také juniorské soutěže. Do osmifinále dvouhry chlapců prošel Hynek Bartoň, jenž porazil po setech 7:6(7), 4:6, 6:3 Litevce Edase Butvilase. O postup do čtvrtfinále si zahraje ještě ve středu s domácím Alexem Michelsenem.

Roli favoritky potvrdila ve druhém kole druhá nasazená Lucie Havlíčková. Česká tenistka se utkala v dopoledním zápase s Francouzkou Sarah Ilievovou, kterou porazila po obratu 3:6, 6:1, 6:3. V dalším kole se utká s Kanaďankou Miou Kupresovou.

Alcaraz vyhrál monumentální bitvu proti Sinnerovi
Neuvěřitelných pět hodin a 15 minut strávili na centrálním dvorci Arthura Ashe Carlos Alcaraz a Jannik Sinner. Vítězem napínavého čtvrtfinále US Open se nakonec stal čtvrtý hráč žebříčku Alcaraz, který porazil světovou třináctku Sinnera po setech 6:3, 6:7(7), 6:7(0), 7:5 a 6:3.

Devatenáctiletý Španěl odvrátil v desátém gemu čtvrtého setu mečbol na returnu. Následně prohrával v páté sadě 2:3 s brejkem, maratonský zápas ale uzavřel sérií čtyř získaných gemů. Alcaraz si ve svém premiérovém grandslamovém semifinále zahraje s Američanem Francesem Tiafoem (26.).

Šwiateková přehrála Pegulaovou
Iga Šwiateková (1.) potvrdila roli mírné favoritky a přehrála ve čtvrtfinále US Open domácí Jessicu Pegulaovou (8.), a to za hodinu a 53 minut po setech 6:3 a 7:6(4). Šwiateková se stala vůbec první Polkou v historii, které se podařilo projít do semifinále amerického grandslamu.

Tiafoe si vylepšil kariérní maximum
Frances Tiafoe (26.) si poprvé v kariéře zahraje semifinále grandslamu. Americký tenista ve čtvrtfinále US Open přehrál Andreje Rubljova (11.), a to za dvě hodiny a 36 minut po setech 7:6(3), 7:6(0) a 6:4. Tiafoe díky tomuto výsledku premiérově nakoukne do top 20 žebříčku ATP.

Vybrané zápasy středečního programu US Open

Čtvrtfinále dvouhry mužů
Andrej Rubljov (11.) – Frances Tiafoe (USA, 26.) 6:7(3), 6:7(0), 4:6
Jannik Sinner (ITA, 13.) – Carlos Alcaraz (ESP, 4.) 3:6, 7:6(7), 7:6(0), 5:7, 3:6

Čtvrtfinále dvouhry žen
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (22.) – Aryna Sabalenková (6.) 1:6, 6:7(4)
Iga Šwiateková (POL, 1.) – Jessica Pegulaová (USA, 8.) 6:3, 7:6(4)

Čtvrtfinále čtyřhry žen
KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ – Dabrowská (CAN), Olmosová (MEX) 6:3, 6:7(4), 6:3
Dolehideová (USA), Sandersová (AUS) – Garcíaová, Mladenovicová (FRA) 6:3, 6:3
Krawczyková (USA), Schuursová (NED) – McNallyová, Townsendová (USA) 3:6, 1:6

Osmifinále dvouhry chlapců
Alex Michelsen (USA) – HYNEK BARTOŇ 6:7(4), 3:6

2. kolo dvouhry chlapců
HYNEK BARTOŇ – Edas Butvilas (LTU) 7:6(7), 4:6, 6:3

Osmifinále dvouhry dívek
Mia Kupresová (CAN) – LUCIE HAVLÍČKOVÁ 2:6, 6:7(9)

2. kolo dvouhry dívek
Sarah Ilievová (FRA) – LUCIE HAVLÍČKOVÁ 6:3, 1:6, 3:6

Kompletní přehled zápasů naleznete zde.