US Open: Plíšková vybojovala čtvrtfinále, Kvitová podlehla Pegulaové. Nadal překvapivě končí

- Redakce

Grandslamové US Open vstoupilo v New Yorku do své druhé poloviny. V pondělí si o čtvrtfinále dvouhry zahrály dvě Češky. Petra Kvitová vyzvala na centrálním dvorci Arthura Ashe domácí světovou osmičku Jessicu Pegulaovou, které podlehla ve dvou setech. V bitvě dvou bývalých žebříčkových jedniček naopak zvítězila Karolína Plíšková, jež v třísetové bitvě udolala Viktorii Azarenkovou. V Národním tenisovém centru Billie Jean Kingové se představili také čeští junioři, jmenovitě Jakub Nicod, Hynek Bartoň a Lucie Havlíčková. O překvapení hracího dne se postaral Frances Tiafoe, jenž ve čtyřech setech přehrál Rafaela Nadala.

Plíšková si zahraje čtvrtfinále
Podesáté ve své kariéře si zahraje Karolína Plíšková (22.) čtvrtfinále grandslamu. Česká tenistka v osmifinále US Open přehrála Viktorii Azarenkovou (26.) za tři hodiny a dvě minuty po setech 7:5, 6:7(5) a 6:2.

Rodačka z Minsku měla daleko blíže k zisku úvodní sady. Za stavu 5:4 si na svém servisu utvořila dva setboly, jenže ani jeden neproměnila a gem ztratila. To evidentně Plíškovou nabudilo, další dvě hry totiž ovládla.

Azarenková měla i ve druhém dějství navrch, v tomto případě však dokázala sadu dotáhnout do vítězného konce. V tiebreaku se utrhla do vedení 6:2, nicméně se jí dlouho nedařilo set uzavřít. Tři setboly nevyužila, proměnila až ten poslední, k tomu na returnu.

Rozhodující sada už byla v režii české hráčky. Soupeřce nedarovala ani jeden brejkbol, Plíšková pak prolomila servis soupeřky hned dvakrát. Ve čtvrtfinále rodačka z Loun vyzve Bělorusku Arynu Sabalenkovou. 

„Jsem spokojená, byl to jeden z mých nejlepších letošních duelů. I kdybych ten zápas prohrála, tak to bylo jen o maličkostech. Leoš (Friedl) mi říkal, že jsem hrála zbytečně moc přes bekhend, který má lepší. Tenhle zápas se dal klidně prohrát, v prvním setu měla setboly,“ řekla Plíšková na pozápasové tiskové konferenci.

Kvitová nestačila v osmifinále na Pegulaovou
Petra Kvitová (21.) prohrála v osmifinále US Open s domácí Jessicou Pegulaovou (8.) na centrálním dvorci Arthura Ashe za hodinu a 13 minut 3:6 a 2:6.

Utkání bylo hned na začátku kvůli dešti dvakrát přerušeno. Češka po návratu dokázala dokonat obrat z 0:1 na 2:1, čímž zlikvidovala i rychle nabyté manko brejku. Pak ale promarnila Kvitová hned tři možnosti na další brejk a zakrátko byla potrestána. Domácí hvězda urvala úvodní sadu dvěma slepenými brejky.

Ve druhém dějství si dvojnásobná wimbledonská šampionka vypracovala vedení 2:0, Pegulaová ale šesti gemy v řadě otočila výsledek pro sebe. Kvitová doplatila v utkání na 24 nevynucených chyb, její soupeřka jich nastřádala pouze 13.

Osmadvacetiletá Pegulaová potvrdila velmi dobrou formu a stejně jako na letošním Australian Open a Roland Garros postoupila do čtvrtfinále. Pouze na Wimbledonu dohrála „už“ ve třetím kole. O svou premiérovou účast v grandslamovém semifinále zabojuje proti polské světové jedničce Ize Šwiatekové.

„Přišlo mi, že nemám moc co hrát. To se mi moc nestává. Ty její údery byly strašně dlouhé, z toho se nedalo moc zahrát. Bylo to dnes hrozně těžké, nedala mi míč zadarmo. A když jsem měla nějaké šance, které bych mohla zvládnout, dala mi dva dobré servisy. Já jsem naopak moc dobře nepodávala. Dneska to byl prostě její den, hrála fakt dobře,“ nechala se slyšet Kvitová.

Nadal překvapivě končí
Rafael Nadal (3.) se poprvé od roku 2016 nepodívá do čtvrtfinále US Open. V osmifinále amerického grandslamu byl nad jeho síly domácí Frances Tiafoe (26.), jenž zvítězil za tři hodiny a 34 minut po setech 6:4, 4:6, 6:4 a 6:3 a vylepšil si své turnajové maximum.

Čtyřiadvacetiletý tenista dosud se španělským matadorem odehrál dva vzájemné zápasy, přičemž v nich neuhrál ani set.

Junior Bartoň začal na US Open vítězně
Turnajový debutant Hynek Bartoň vstoupil do juniorského US Open úspěšně, když v prvním kole přehrál domácího Coopera Williamse 2:6, 6:4 a 6:3. Utkání bylo ve třetí sadě za stavu 3:0 pro osmnáctiletého Bartoně přerušeno, českého tenistu ale tato přestávka nerozhodila.

Nicod do 3. kola juniorky neprošel
Jakub Nicod končí ve 2. kole juniorského US Open, když po hodině a 31 minutách a setech 6:2, 1:6 a 1:6 nestačil na domácího Kylea Kanga. Český tenista se od druhého setu trápil se zraněním nohy, čehož jeho soupeř dokonale využil a bez větších problémů otočil průběh klání.

Vybrané zápasy 8. hracího dne

Osmifinále dvouhry žen
PETRA KVITOVÁ (21.) – Jessica Pegulaová (USA, 8.) 3:6, 2:6
Viktoria Azarenková (26.) – KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (22.) 5:7, 7:6(5), 2:6
Iga Šwiateková (POL, 1.) – Jule Niemeierová (GER, 108.) 2:6, 6:4, 6:0
Danielle Rose Collinsová (USA, 19.) – Aryna Sabalenková (6.) 6:3, 3:6, 2:6

Osmifinále dvouhry mužů
Cameron Norrie (GBR, 9.) – Andrej Rubljov (11.) 4:6, 4:6, 4:6
Frances Tiafoe (USA, 26.) – Rafael Nadal (ESP, 3.) 6:4, 4:6, 6:4, 6:3
Ilja Ivaška (73.) – Jannik Sinner (ITA, 13.) 1:6, 7:5, 2:6, 6:4, 3:6
Marin Čilič (CRO, 17.) – Carlos Alcaraz (ESP, 4.) 4:6, 6:3, 4:6, 6:4, 3:6

Osmifinále čtyřhry žen
Garcíaová, Mladenovicová (obě FRA) – L. Kičenoková (UKR), Ostapenková (LAT) 6:4, 6:2

Osmifinále čtyřhry mužů
Pütz (GER), Venus (NZL) – Cabal, Farah (oba COL) 7:6(2), 4:6, 3:6
Glasspool (GBR), Heliovaara (FIN) – Kokkinakis, Kyrgios (oba AUS) 3:6, 7:6(6), 7:6(8)

2. kolo dvouhry chlapců
Kyle Kang (USA, 908.) – JAKUB NICOD (1666.) 2:6, 6:1, 6:1

1. kolo dvouhry chlapců
HYNEK BARTOŇ (1666.) – Cooper Williams (USA, 1550.) 2:6, 6:4, 6:3

1. kolo čtyřhry chlapců
BARTOŇ, NICOD – Naď, Privara (oba SVK) 3:6, 7:6(4), 9:11

1. kolo čtyřhry dívek
HAVLÍČKOVÁ, Šnajderová – Kenžibajevová, Sagandikovová (obě KAZ) 6:2, 6:3

Kompletní přehled zápasů naleznete zde.