Havlíčková zvládla vstup do US Open. Cíl? Zopakovat Roland Garros!

- Michal Hladký

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU – Ve stínu dospělých krajanek rozjela svou pouť US Open Lucie Havlíčková. Cestu sedmnáctileté hráčky se obzvlášť vyplatí sledovat, vždyť je v pavouku hlavní soutěže nasazenou dvojkou a jednou z největších favoritek na zisk cenného prvenství. A vítězka letošního Roland Garros je připravena se o další grandslamovou trofej porvat.

Češka první kolo zvládla bez větších problémů. V utkání, které bylo zhruba v polovině přerušeno na několik desítek minut kvůli dešti, přehrála úspěšnou domácí kvalifikantku Alanis Hamiltonovou po setech 6:3 a 6:4.

Do utkání Havlíčková nastupovala v roli velké favoritky a nejspíše očekávala daleko klidnější průběh. Vidět to bylo i na její gestikulaci, místy působila až naštvaně. „Ideální vstup do turnaje to nebyl. Nehrála jsem dobře, dělala jsem hodně chyb. Byl to nevyrovnaný výkon, ale nějak jsem to zvládla,“ povídala v pozápasovém rozhovoru.

Nicméně ujistila, že přípravu rozhodně nezanedbala. „Před deseti dny jsem byla na pětadvacítce v Anglii, kam jsem se jela rozehrát. Pak jsme pár dní trénovali, ve čtvrtek večer jsme sem přiletěli. Na kurty si pořád zvykám, ale srovnávám se s podmínkami docela rychle.“

Hráčka pražské Sparty se na US Open představila vůbec poprvé v životě, dojmy z New Yorku tak sbírá postupně. „Moc jsem toho zatím neviděla, ještě jsme se nikam nestihli podívat. Ale areál je obrovský, je tu strašně moc lidí. Zázemí je super, takže jsem zatím spokojená,“ těšilo ji.

Ve Flushing Meadows se mezi juniorkami Havlíčková představí jako jediná Češka. Její vrstevnice to zkusily v kvalifikaci dospělých, a to úspěšně. Linda Nosková, Sára Bejlek i Linda Fruhvirtová zvládly postoupit do hlavní soutěže.

Není divu, že by tenistka, jíž vypomáhá i Radek Štěpánek, na své kolegyně ráda navázala. „Motivace je velká, na ženách se mi moc nedaří, ale třeba to zlomím a za rok se sem také podívám. V dospělých je to pro mě jiné, ještě si zvykám. Podávám horší výkony jak na juniorkách, kde si více věřím. Snad se to postupně srovná,“ doufá.

Ještě předtím by však vítězka letošního Roland Garros ráda přidala do své sbírky další grandslamový úspěch. „Cíl je stejný, minimálně podobný jako na French Open. Ale mezi juniory si to teď chci hlavně užít. Bůhví, zda ještě na nějaký turnaj v této kategorii pojedu.“

Ve 2. kole Havlíčková narazí na Sarah Ilievovou, patnáctiletou divokou kartu z Francie. Představí se také ve čtyřhře, po boku Rusky Šnajderové vyzve v úvodní rundě kazašský pár Kenžibajevová, Sagandikovová.

US Open, New York (USA, 60 100 000 USD, tvrdý povrch)
1. kolo dvouhry dívek
Alanis Hamiltonová (USA) – LUCIE HAVLÍČKOVÁ 3:6, 4:6