Zápas letošního US Open? Naši si dali panáka, usmívá se Kvitová po postupovém nerváku

- Michal Hladký

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU – „Nejlepší zápas letošního US Open!“ píší fanoušci na sociálních sítích. A nejsou daleko od pravdy, souboj 3. kola amerického grandslamu nabídl opravdu dechberoucí podívanou. Obě hráčky by si za své výkony zasloužily zvítězit, bohužel v tenise se radovat může vždy jen jedna. Tentokrát to byla Petra Kvitová, která odvrátila dva mečboly a Španělku Garbiňe Muguruzaovou porazila po setech 5:7, 6:3 a 7:6(10).

Stejně jako před pár dny Linda Fruhvirtová i Petra Kvitová vyzvala Garbiňe Muguruzaovou na stadionu Louise Armstronga, druhém největším dvorci ve Flushing Meadows. Jednalo se už o pátý duel, který ve své kariéře španělská tenistka svedla na americkém grandslamu proti soupeřkám z Česka.

Statistika hovořila v neprospěch bývalé světové jedničky. Porazila pouze už zmíněnou Fruhvirtovou, v předchozích třech případech pak padla na raketách Barbory Krejčíkové (2021), Karolíny Muchové (2018) a Petry Kvitové (2017).

S poslední zmíněnou tenistkou se do dnešního klání utkala šestkrát, přičemž zvítězila jen jednou. A bilanci si ani tentokrát nevylepšila, přestože měla za stavu 6:5 ve třetím setu k dispozici dva mečboly. Ani jeden z nich nevyužila, rozhodnout o vítězce fantastického duelu tak musel tiebreak.

V něm se Češka rychle ujala vedení. Na první mečbol returnovala při skóre 9:7, Muguruzaová ovšem srovnala na 9:9. Třetím mečbolem Kvitová 3. kolo US Open nezakončila, nicméně na ten čtvrtý už nedokázala rodačka z Venezuely najít odpověď.

Fanoušci, kteří během utkání postupně více než solidně zaplnili Louis Armstrong Stadium, začali tleskat ve stoje. Oběma tenistkám, které předvedly parádní tenis plný zvratů. Není divu, že někteří uživatelé sociálních sítí duel označili za „nejlepší letošního US Open.“

Dostala jste zprávu, zda ten závěr všichni doma přežili?
Naši si dali panáka, což chápu. Naštěstí se snad nikomu nic nestalo, nebo alespoň o ničem nevím. Vy jste v pohodě?

Snad ano. Bylo to naprosto úchvatné utkání, které vyšperkoval fenomenální tiebreak. Jak jste dnešní souboj viděla?
Nejraději bych na ten tiebreak zapomněla. (směje se) Byl to těžký zápas, a to víc, než jsem čekala. Garbiňe odehrála skvělé utkání, takhle dobře jsem ji dlouho hrát neviděla. Měla kvalitní servis, stále bojovala. Jsem ráda, že jsem ten konec nějak zvládla. Byla to velká úleva.

Celkově dnes bylo k vidění šest mečbolů. Přistupujete k nim jako ke standardním výměnám?
Lidé se mi většinou snaží ukázat, že to je něco víc než normální výměna. Jsou vždy dost hlasití. Při mečbolech jsem chtěla pokaždé zahrát první servis, nejlépe eso. Není lehké se v těchto podmínkách stoprocentně připravit na podání, potila jsem se. Nicméně si moc nepamatuji, co se při těch mečbolech dělo. Ale myslím si, že to už je docela jedno.

Jak jste v hlavě nesla, když vám utekl první set z vedení 4:2?
První set byl hrozný. Nejdřív jsme výborně servírovaly, já ji pak brejkla. Následně mi podání spadlo úplně někam, kde jsem ho nemohla najít. Byl to strašný šok a já cítila, že se zatahuju, což jsem tedy vůbec nepotřebovala. Od začátku tam byly nervy. Samozřejmě jsem věděla, že s naší bilancí mám dobrou šanci, abych ji porazila.

Co vám pomohlo k tomu, abyste zápas nakonec zvládla?
Vnitřní vůle. Začala jsem líp podávat, získala jsem druhý set. Ve třetím jsem se ocitla brejk dole. Ale věděla jsem, že Garbině mi může dát šanci, že její sezona neprobíhala úplně ideálně. Uklidňovala jsem se, zůstávala soustředěná. Doufala jsem, že nějaká příležitost přijde. A přišla.

Jak moc velkou vzpruhu může vítězný konec představovat?
No momentálně moc velkou ne. Úplně jsem se vyšťavila, a to fyzicky i psychicky. V tiebreaku jsem to tahala jako nikdy v životě. Přitom jsem si říkala, že to není moje hra, že do toho musím víc chodit. Chtěla jsem si to uhrát sama, ale prostě to nešlo. Hlava dělá strašně moc. I když jsem u úderu byla nohama, ruce mi vůbec nešvihaly. Kdybych švihla, míč by letěl 100 metrů do autu.

I když se hrálo na neutrální půdě, publikum bylo hlasitě na vaší straně. Pamatujete si, kdy se vám to stalo naposledy?
Těžko si něco takového vybavuju. Ve Wimbledonu jsou diváci jinak vychovaní, tam to není tak hlasité. Ale byla to paráda. Při brejkbolech, setbolech i mečbolech mi naskakovala husí kůže. Stadion byl hodně zaplněný, což je super. Diváci mi hodně pomohli.

Před supertiebreakem jste se usmála do boxu své soupeřky. Na koho?
Oni jsou fajn lidi, takže jsem se na ně podívala. Ta blondýnka, fyzioterapeutka, se na mě usmála. Tak jsem se usmála taky. Obě jsme si povzdychly a šly jsme na to. Tohle se mi asi v životě nestalo. Každá jsme si přála jiný konec, ale bylo to hrozně hezké. Po zápase nám všichni přišli pogratulovat, jsou opravdu super.

V osmifinále narazíte na domácí Jessicu Pegulaovou. Co od utkání čekáte?
Dopředu víme, že mě čeká divácká nepřízeň. S Jessicou jsem hrála dvakrát, mám pozitivní bilanci, což mi pomůže. Hraje agresivně, ale ne úplně. Dobře se hýbe, hodně toho vrátí. Hlavně bude záležet na mém výkonu. Jako vždycky.

US Open, New York (USA, 60 100 000 USD, tvrdý povrch)
3. kolo dvouhry žen
Garbiňe Muguruzaová (ESP, 10.) – PETRA KVITOVÁ (21.) 7:5, 3:6, 6:7(10)