Konec grandslamové premiéry. Nečekala jsem, že mi zabije každou šanci, smutnila Fruhvirtová

- Michal Hladký

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU – Premiérová pouť Lindy Fruhvirtové hlavní soutěží dospělého grandslamu je minulostí. Konec to však byl více než důstojný, chvílemi to dokonce vypadalo, že se sedmnáctiletá teniska nadechuje ve druhém kole US Open k velkému obratu. Bohužel to nestačilo, Češka podlehla na kurtu Louise Armstronga světové desítce Garbiňe Muguruzaové za hodinu a 11 minut po setech 0:6, 4:6. „Samozřejmě je velká zkušenost zahrát si proti takové šampionce na druhém největším stadionu v New Yorku,“ nechala se slyšet Fruhvirtová na pozápasové tiskové konferenci.

Úvodní set trval pouhých 19 minut. Garbiňe Muguruzaová ho měla celou dobu pod kontrolou a do puntíku plnila roli favoritky. Češka si v něm nevypracovala ani jeden brejkbol, na svém servisu zase uhrála pouhé dvě výměny.

Naopak do druhého setu nastoupila zcela jiná Linda Fruhvirtová, která svou aktivitou španělskou soupeřku dokonale zaskočila. Ujala se vedení 3:0, bohužel o náskok jednoho brejku později přišla. Od stavu 1:4 nezískala žádný gem a svou premiéru v hlavní soutěži grandslamu zakončila ve druhém kole.

Bývalá světová jednička narazí ve třetí rundě na Petru Kvitovou, se kterou se už jednou na US Open utkala. Před pěti lety jí podlehla ve dvou setech, z celkového počtu šesti vzájemných duelů pak uspěla jen jednou.

Nechybělo mnoho a uhrála jste set proti dvojnásobné grandslamové vítězce, k tomu tady na US Open. Jak utkání hodnotíte?
Samozřejmě je velká zkušenost zahrát si proti takové šampionce na druhém největším stadionu v New Yorku. Začátek byl těžší. Nečekala jsem, že mi zabije každou šanci, kterou jí nabídnu. Jakmile jsem rozehrála výměnu, už jsem běžela.

Rozdíl byl taky v servisu – mně se nedařil, naopak ona měla hodně dobrý den. Druhý set mě hodně mrzí, protože jsem měla 4:1 a 40-0. Škoda, o moc lépe rozjetý už jsem ho mít nemohla. 

První set byl rychlý, trval pouhých 19 minut. Zachvátila vás po úvodních gemech panika?
Neřekla bych. Samozřejmě není příjemné takhle prohrávat. Věděla jsem, že přijde moment, kdy se vývoj začne otáčet, jenom jsem se nemohla chytit. Nedokázala jsem se dostat do rytmu, pak jsem si ale vzala pauzu a začalo to vypadat jinak. 

Co se vám mezi sety honilo v hlavě?
Snažila jsem se uklidnit. Říkala jsem si, že si to ještě půjdu užít. Na takovém stadionu si nezahrajete každý den. Chtěla jsem si to užít od začátku, ale ona na mě bohužel dost vlítla. Potřebovala jsem chytit hned úvodní gem druhé sady, přebírat iniciativu, aby mě tolik netlačila. Povedl se mi start, najednou se hrálo a všechno běželo jinak. Ona už netrefovala tolik prvních servisů.

Alespoň ve druhém setu jste dokázala držet krok s jednou z nejlepších světových hráček. Je to příjemné vidět?
Určitě. Kdybych měla trochu víc štěstí, udělala ještě jeden fiftýn a utrhla se na 5:1, její šance na zisk druhé sady by byla skoro nulová. Prostoru pro zlepšení je tam ale ještě spoustu. Ona mi dala eso, když potřebovala. Hnala mě při každém balonu, kdykoliv mohla.

V New Yorku jste si připsala svou premiérovou účast v hlavní soutěži. Jak své vystoupení na US Open hodnotíte?
Byl to zatím můj nejúspěšnější dospělý grandslam a super start do betonové sezony, která tu pro mě teprve začala. Těším se, až na něj navážu. Ještě přesně nevím, kam se vydám. Teprve si sedneme a uděláme program na příští týdny.

US Open, New York (USA, 60 100 000 USD, tvrdý povrch)
2. kolo dvouhry žen
Garbiňe Muguruzaová (ESP, 10.) – LINDA FRUHVIRTOVÁ (167.) 6:0, 6:4