Když už mi nevyšel singl, dám do deblu všechno, vzkazuje Krejčíková. A vzpomíná na juniorský triumf

- Michal Hladký

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU – Sen o obhajobě loňské čtvrtfinálové účasti se Barboře Krejčíkové rozplynul takřka v samotném úvodu. Česká tenistka ve 2. kole US Open nestačila na Srbku Alexandru Kruničovou, jíž podlehla po hodině a 50 minutách výsledkem 6:2, 4:6 a 2:6. „Musím si tím projít a věřit, že jeden zápas to zlomí a celé otočí,“ nechala se slyšet. A vyhlíží čtyřhru, ve které bude mít po boku Kateřiny Siniakové už tradičně nejvyšší cíle.

Úvodní set rodačka z Ivančic zvládla skvěle, soupeřku takřka k ničemu nepustila a za 31 minut se ujala vedení. V následující sadě Krejčíková nikterak výrazněji nepovolila, jenže tenistka pocházející z Moskvy přestala chybovat. Dobře to lze ukázat na počtu winnerů – v prvním setu zahrála jen čtyři, v tom následujícím jich bylo hned o devět více.

Průběh dějství zlomil pátý gem, ve kterém Kruničová vzala své sokyni servis a následně sadu bez větších potíží dopodávala. Rozhodující set sliboval vyrovnanou bitvu, nicméně té se diváci ve Flushing Meadows nedočkali. Od stavu 2:2 na kurtu dominovala jen jedna tenistka – a to ta srbská.

Barbora Krejčíková tedy nezopakovala úspěšný loňský ročník, kdy se jí podařilo v New Yorku dokráčet mezi osmičku nejlepších hráček. Americkou šňůru turnajů pak zakončila ve dvouhře s nelichotivou bilancí dvou výher a čtyř porážek.

Vypadalo to, že se vaše soupeřka ve druhé sadě razantně zlepšila…
Určitě musela přidat, musela něco změnit. Bohužel se tam utkání zlomilo. I ve třetím setu jsem si vytvořila příležitosti, jenže jsem je neuhrála.

Co vaše podání? Po druhém servisu jste získala jen 29 % bodů.
Čísla jsem neviděla, takže těžko soudit. Ale musela mě někde zmáčknout, a když od vás slyším tu statistiku, tak asi vidíme kde.

Většina hráček řeší období, kdy se jim nedaří, změnami. Nepřemýšlela jste nad nějakou?
Já si myslím, že jsem v dobrém procesu. Když se podívám na zápasy, co jsem tu odehrála, tak ze začátku to bylo docela špatné. Dělala jsem spoustu nevynucených chyb, prostě jsem nehrála dobře.

Momentálně se výkony podle mého zlepšují a jsem na správné cestě. Jen mi to kazí ty nevyužité příležitosti, to se ale nedá natrénovat. Tím si musím projít a věřit, že jeden zápas to zlomí a celé otočí.

Už jste stihla probrat utkání s trenérem?
Něco jsme si řekli, ale spíše jsem mluvila více já než on. (směje se) Vidí stejně jako já, co se kde zlomilo a co musím do příště zlepšit. Řešíme to.

Máte v plánu si spravit chuť ve čtyřhře?
Doufám, že se nám bude dařit. Když už mi nevyšel singl, dám do deblu všechno, abychom tu byly co nejdéle a co nejvíce se nám dařilo.

Máte o poznání větší motivaci, že byste mohly s Katkou navázat na juniorský triumf z roku 2013? Bylo by to něco nevídaného…
Motivace je stejná jako na jiných turnajích. Chceme tu s Kačkou předvést ten nejlepší výsledek. Budeme spolu bojovat, aby se to podařilo.

Tehdy jste výhru oslavily společným tanečkem.
Nerada na to vzpomínám, bylo to strašné. Moje taneční umění úplně neoslnilo, bohužel je ale stále na internetu. Třeba ale něco zase natrénujeme.

Vidím, že máte na akreditaci připnutou stuhu v ukrajinských barvách. Znamená to pro vás hodně?
Co se děje, už tady nějakou dobu je. Je důležité na celou situaci stále myslet. Doufám, že brzo toho bude konec.

US Open, New York (USA, 60 100 000 USD, tvrdý povrch)
2. kolo dvouhry žen
Alexandra Kruničová (SRB, 96.) – BARBORA KREJČÍKOVÁ (23.) 2:6, 6:4, 6:2