Posledních šest týdnů bylo příjemných, řekl Querrey a oznámil konec kariéry

- Jan Vojkůvka

Čtyřiatřicetiletý Sam Querrey na letošním US Open definitivně uzavře svou profesionální kariéru. Americký tenista, který prohrál v prvním kole s Bělorusem Iljou Ivaškou 1:3 na sety, oznámil svůj záměr krátce po utkání.

Querrey se dle svých slov zabýval myšlenkou na konec dlouhého půl roku. Před šesti týdny přitom padlo rozhodnutí, že se chce rozloučit na domácím grandslamu. Jakmile si stanovil termín svého konce na tenisových kolbištích, spadlo z něj velké břemeno.

„Smířil jsem se s tím a je to skvělý pocit,“ říkal s širokým úsměvem jeden z nejlepších servismanů poslední dekády. „Posledních šest týdnů bylo příjemných, hlavně po psychické stránce,“ poznamenal Querrey.

Otec dvou synů se stal profesionálem v roce 2006 a během kariéry vystoupal až na 11. místo světa. Na nejvyšší úrovni vyhrál celkem 385 ze 715 utkání a vybojoval celkem deset singlových titulů. Na grandslamových turnajích došel nejdále do semifinále Wimbledonu v roce 2017.

Dařilo se mu také ve čtyřhře, ve které dokráčel do semifinále Australian Open v roce 2019 a semifinále US Open v letech 2015 a 2021. Kromě toho si zahrál v roce 2015 finále mixu.

Definitivní konec kariéry ale ještě stále může oddálit. Po vyřazení ze singlu se totiž představí po boku Steva Johnsona v deblu. A jako semifinalista posledního ročníku může doufat v ještě jednu poslední jízdu.