Titul neobhájí! Raducanuovou po selhání v prvním kole čeká velký propad žebříčkem

- Jan Vojkůvka

Senzační vítězka loňského US Open Emma Raducanuová na svůj obrovský úspěch navázat nedokázala. Letos v dějišti svého životního výsledku selhala a končí už v prvním kole. Nad její síly byla velezkušená Francouzka Alizé Cornetová, se kterou prohrála dvakrát 3:6.

Probíhající sezona Emmy Raducanuové má k ideálu daleko. Díky loňskému triumfu ve Flushing Meadows se až doposud držela hodně vysoko ve světovém žebříčku. I přes nevýrazné výkony a dosavadní bilanci 13/15 se pohybovala kolem 10. pozice na žebříčku WTA.

To se ale po letošním US Open změní. Devatenáctiletá Britka totiž podlehla dvakrát 3:6 Francouzce Alizé Cornetové, skončila už v prvním kole a čeká ji drastický propad rankingem. V živém žebříčku se momentálně propadla o 69 pozic až na 80. místo a u toho ani zdaleka nemusí zůstat.

Mnohem víc než propad žebříčkem však Raducanuovou mrzí, že nedokázala ani vzdáleně navázat na loňský úspěch, který ji vynesl do užší světové špičky a přinesl řadu lukrativních sponzorských kontraktů.

„Je to skutečné zklamání, jsem z toho smutná, že na turnaji končím,“ zadržovala slzy na tiskové konferenci po utkání a dala tím vzpomenout na svůj pláč při odchodu z kurtu. Až tak velké zklamání prožívala.

„Na druhou stranu jsem svým způsobem také šťastná, protože teď mám čistý štít. Propadnu se žebříčkem a budu se snažit stoupat zpátky. Taky z mých zad trochu zmizí terč,“ pousmála se. „Vlastně musím říct, že jako devatenáctiletá jsem neměla špatný rok. Kdybyste mi před rokem řekli, že budu v první stovce, brala bych to,“ podotkla.

Přesto je však potřeba poznamenat, že Raducanuová po loňském senzačním triumfu, kdy dokráčela k titulu z kvalifikace bez ztráty setu, nedokázala v průběhu celé letošní sezony prodat svůj potenciál. Od jejího raketového vzestupu si Britové slibovali mnoho, letošek však potvrzuje, že vyletěla možná až příliš brzy. A bude se muset hodně snažit, aby její hvězda nezačala pomalu pohasínat...