Je to bolest, kterou se snažím akceptovat. Martincová letos bojuje hlavně sama se sebou

- Michal Hladký

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU – Je pravděpodobné, že Tereza Martincová zakončí letošní sezonu se zápornou zápasovou bilancí, a to poprvé po šesti letech. Pražská rodačka se letos výsledkově trápí, nemalý vliv pak na to má zranění kolene, se kterým se v letošní sezoně potýká. A bojovat s ním musela i v 1. kole US Open, ve kterém nestačila za hodinu a 33 minut po setech 6:7(4), 3:6 na Estonku Kaiu Kanepiovou.

V prvním setu rozhodně nebyla Martincová bez šance. Sedmadvacetiletá tenistka měla k dispozici za stavu 3:2 dva brejkboly, jenomže je nedokázala přetavit v zisk gemu. Sada dospěla do tiebreaku, který si bývalá světová patnáctka zkušeně pohlídala.

Druhé dějství rozhodl už samotný úvod. Kanepiová prolomila podání české soupeřky, načež zápas 1. kola US Open dopodávala. Ve druhé rundě amerického grandslamu Estonka narazí na Bělorusku Arynu Sabalenkovou.

Stejně jako v Paříži a Londýně Tereza Martincová i v New Yorku dohrála hned v samotném úvodu hlavní soutěže. Momentálně její letošní zápasová bilance na okruhu činí 18 výher a 22 porážek. S negativní bilancí naposledy sezonu zakončila před šesti (29/32).

Závěrečný letošní grandslam pro vás končí už v samotném úvodu. Jak jste utkání viděla?
Úvodní gemy byly rychlé, ona pak přestala chybovat. Byl to těžký zápas, skvěle podávala. První set byl těsný, měla jsem šance na returnu. Ty jsem nevyužila, jenže s takovými hráčkami už další nedostanete.

Už dříve jste zmínila, že se sebou v této sezoně bojujete. Co za tím stojí?
Celý rok řeším zdravotní problém, je to mentálně náročné. K tomu dnes byl postup blízko, mrzí to. Navíc tady na US Open, kde hraju popáté hlavní soutěž a losy mi nikdy nehrály do karet. Koncovka první sady mě ovlivnila, což se nesmí stát. Když mi to takhle ujede, pak to s takovou hráčkou jen tak nedoženu. To byl ten moment, kdy jsem věděla, že mám šanci, ale nevyužila jsem ji.

Jak jste nakousla, ještě se vám tady nikdy nepodařilo probojovat do 2. kola. Často je za tím obtížný los, jaký to má vliv na vaši psychiku?
Před zápasem si to nepřipouštím. Mám v hlavě, že když budu hrát dobře, mohu porazit každého. Něco jiného je průběh – cítím se při něm různě.

Říkám si, že tu hraju vždycky s nasazenými. Teď jsem hrála s první nenasazenou. Wau, pecka… Samozřejmě všichni víme, co je to za hráčku. Mohla jsem dostat nějakou kvalifikantku, ale byla bych ještě pod větším tlakem, protože bych věděla, že mám velkou šanci. Tady si člověk opravdu nevybere.

Co vás trápí po zdravotní stránce?
Od začátku roku bojuju se skokanským kolenem. Pořád chodím na injekce, řeším to. Musím říct, že na začátku americké šňůry jsem to letos poprvé přestala cítit. Ale jak jsem odehrála několik turnajů, zase to přišlo. Je to bolest, kterou se snažím akceptovat. Vím, že s tím jen tak něco dělat nejde. Bohužel mě to dost ovlivňuje. Například jsem zvyklá běhat, což bohužel teď nejde. Je to absolutně vyloučené.

Ale není to něco, na co bych se vymlouvala. Rozhodně jsem kvůli tomu dnes neprohrála. Ale je to vyčerpávající, bojuji s tím. Zápas neodehraji bez prášků, je to náročné pro hlavu.

Existuje nějaký způsob, jak se toho můžete zbavit? Co například operace?
Vůbec jsem nad ní nepřemýšlela. Musím říct, že před Amerikou jsme to řešili rázovou vlnou, která mi dost pomohla. Přijedu domů, oběhám doktory a dám se dohromady. Jdu hrát a je to o tom, po jakém čase se koleno znovu ozve. Vím, co na to mám dělat. Musím posílit různé svaly v noze, aby si zvyklo. 

US Open, New York (USA, 60 100 000 USD, tvrdý povrch)
1. kolo ženské dvouhry
Kaia Kanepiová (EST, 34.) – TEREZA MARTINCOVÁ (71.) 7:6(4), 6:3