Chybí mi odehrané zápasy, netají Muchová. A jediné plus? Nejsem zraněná, hlásí

- Michal Hladký

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z NEW YORKU – Častá zranění a propad do třetí stovky světového žebříčku. Trápení Karolíny Muchové pokračuje, když stejně jako vloni česká tenistka dohrála na US Open v 1. kole. V něm nestačila na Australanku Ajlu Tomljanovicovou, které podlehla za hodinu a 48 minut po setech 3:6, 6:7(5). V duelu bychom našli hned několik pozitiv, jedno z nich ale všechny přebije – olomoucká rodačka ho dokončila bez zdravotních potíží.

Už poslední týdny napověděly, že se Karolína Muchová stále nenachází ve stoprocentní formě. Poté, co olomoucká rodačka chyběla více než měsíc na okruhu i kvůli nemoci, se představila na podniku WTA 125 v americkém Concordu.

Tam postoupila do osmifinále, ve kterém zápas s domácí Katrinou Scottovou za stavu 3:6, 0:4 skrečovala. Na vině bylo zranění pravého zápěstí, jež znemožnilo Češce startovat na následující tisícovce v Cincinnati.

Tehdy se spekulovalo, jestli se vůbec Muchová dá dohromady před blížícím se US Open. Zvládla to, bohužel na betonovém grandslamu skončila v úvodní rundě.

Ajla Tomljanovicová klání od samotného začátku kontrolovala. V první sadě Australanka své soupeřce hned třikrát vzala servis, a i když o ten svůj také jednou přišla, dokázala bez větších problémů set ovládnout.

Druhé dějství bylo o poznání vyrovnanější. Muchová dokonce záhřebskou rodačku brejkla na 6:5, jenomže vzápětí o servis přišla přes čistou hru. Naděje vysvitla ještě v tiebreaku, avšak Češka vedení 3:0 nevyužila a na US Open dohrála.

Na americkém grandslamu končíte stejně jako na Wimbledonu v úvodním kole. Jak jste utkání viděla?
Zápas to byl hratelný. Nepředvedla jsem úplně nejlepší výkon, ale je ještě brzo po zápase, takže jsem si zatím všechno nesrovnala v hlavě. V lepších chvilkách jsem se chytala. Doufala jsem, že na ně navážu, ale nepovedlo se.

Svitla vám naděje, když jste soupeřku brejkla na 6:5 ve druhém setu?
Svitla. Ale když jsem pak hned ztratila servis čistou hrou, zase začala zhasínat. Ještě jsem to chtěla zmáčknout v tiebreaku, bohužel neúspěšně.

V letošní sezoně jste nejdále dokráčela do 3. kola. Co vám chybí k tomu, abyste se zpátky dostala do formy?
Moc jsme toho teď nenatrénovali, chybí mi odehrané zápasy. Celý rok je pro mě zvláštní. Když jsem někde zahrála dobře, něco mě srazilo, takže jsem na to nemohla navázat. Jediné plus z dneška je, že nejsem zraněná a můžu dál hrát.

Nedávné utkání v Concordu jste skrečovala, následně jste se odhlásila ze Cincinnati. Co za tím stálo?
Měla jsem zánět v zápěstí. Brala jsem léky, na ruku jsem dostala ortézu a dva týdny s ní nehýbala. Tady jsem začala trénovat až ve středu.

V žebříčku WTA se momentálně nacházíte na 235. místě. Na kolik akcí ještě můžete využít chráněný žebříček?
Myslím, že ještě na čtyři turnaje. Doufám, že dostanu volnou kartu na turnaj v Ostravě (ten se uskuteční od 3. října a patří do kategorie WTA 500, pozn. red.). Uvidím, jestli se to povede. Jinak nevím. Musím si dobře rozmyslet, kam vyrazit urvat body. Jisté je momentálně jen to, že poletím na Australian Open.

Je hodně demotivující se vidět až ve třetí stovce?
Prožívám těžké období. Určitě jsem se cítila líp, když jsem se pohybovala kolem 20. místa. Stále si myslím, že nejsem hráčka druhé nebo třetí stovky. Když se všechno sejde a udělám dobrou přípravu, odehraju turnaje naplno a nebudu skrečovat každý druhý zápas, tak se vrátím.

Pořád máte v sobě ten oheň, kterým jste byla dříve pověstná?
Momentálně mám spíše uhasínající plamínek. Ale vím, že za pár dní bude motivace k návratu mezi top hráčky zpátky. 

US Open, New York (USA, 60 100 000 USD, tvrdý povrch)
1. kolo dvouhry
KAROLÍNA MUCHOVÁ (235.) – Ajla Tomljanovicová (AUS, 46.) 3:6, 6:7(5)