Vynucená úprava plánů. Djokovič přidal do svého kalendáře menší turnaj

- Marek Bartošík

Novak Djokovič potěší své izraelské fanoušky, jelikož se od 26. září představí na akci kategorie ATP 250 v Tel Avivu. Informaci přinesl na twitteru srbský novinář Saša Ozmo. Jednadvacetinásobný grandslamový šampion se ve stejném měsíci zúčastní také skupinové fáze finálového turnaje Davis Cupu ve Valencii (13.–18.) a týmového Laver Cupu v Londýně (23.–25.).

Poněkud skromně zatím vyhlíží letošní kalendář Novaka Djokoviče. Hvězdný Srb se rozhodl nenaočkovat proti covidu-19, a přišel tak o dva grandslamy (Australian Open, US Open) a také řadu prestižních podniků kategorie ATP 1000 Masters (Indian Wells, Miami, Montréal, Cincinnati).

Tím však jeho trable s úbytkem žebříčkových bodů neskončily. Když už totiž obhájil titul na Wimbledonu, ve světovém pořadí se stejně propadl, jelikož ATP rozhodla s ohledem na zákaz startu Rusů a Bělorusů o tom, že body do svého rankingu na travnatém grandslamu udílet nebude.

Pětatřicetiletý Djokovič se letos pyšní velmi slušnou bilancí 23 výher a pěti porážek, kromě Wimbledonu opanoval ještě antukovou tisícovku v Římě a zahrál si finále na domácím turnaji v Bělehradě. Aktuálně je světovou šestkou, po odečtu 1200 bodů za finále loňského US Open však velmi pravděpodobně opustí elitní desítku.

Start na podniku základní kategorie ATP 250 v Tel Avivu, který má dotaci přibližně milion dolarů, tak Djokovičovi může přijít jedině vhod (za Davis Cup ani Laver Cup se totiž bodů do žebříčku nedočká). Zároveň můžeme v následujících týdnech a měsících očekávat, že srbský tenista bude chtít do konce roku stihnout co nejvíce turnajů v Evropě, kde by jeho účasti neměla bránit ani absence očkování.