US Open: Stoprocentní Češi! Do hlavní soutěže proklouzli Nosková, Fruhvirtová, Bejlek i Macháč

- Redakce

Páteční program nabídl vyvrcholení kvalifikačních bojů US Open. V New Yorku se ve finále kvalifikace představili i čtyři čeští tenisté. Postup do hlavní soutěže vybojovala jako první Linda Nosková, která kvalifikací prošla bez ztráty setu. Na svou krajanku následně navázala Linda Fruhvirtová, jež si poradila s Chloe Paquetovou. Nezaháleli ani Sára Bejlek a Tomáš Macháč, kteří tak podtrhli stoprocentní české vystoupení!

Do hlavní soutěže se probojoval také Macháč
Tomáš Macháč (126.) si premiérově zahraje hlavní soutěž US Open. Český tenista ve finále kvalifikace porazil Itala Flavia Cobolliho (139.), a to za dvě hodiny a 39 minut po setech 7:6(7), 5:7 a 6:1.

Vyrovnanou první sadu Macháč vybojoval až ve zkrácené hře. Ve druhém setu poté vedl 3:0 a 5:2. V ten moment možná podcenil situaci, Ital se nadechl k velkému obratu a vybojoval si třetí sadu. V té Macháč opět prolomil hned první soupeřův servis a tentokrát už mu nedal sebemenší šanci k návratu.

„Jsem strašně rád, že to mám za sebou. Byl jsem poměrně nervózní, k tomu to byl několikátý zápas za sebou, takže to bylo i náročné. Začátek byl nic moc, pak jsem ale hrál dobrý tenis. Škoda, že jsem to ve druhém setu nedopodával. Ale ve třetí sadě jsem podal bravurní výkon,“ pochvaloval si Macháč, kterého čeká v prvním kole hlavní fáze Nizozemec Botic van De Zandschulp (23.).

Bejlek zvládla finále kvalifikace
Šestnáctiletá Sára Bejlek (194.) se poprvé ve své kariéře podívá do hlavní soutěže grandslamu. Ve finále kvalifikace US Open přehrála Britku Heather Watsonovou (161.), a to za dvě hodiny a 19 minut po setech 3:6, 6:4 a 7:5.

Nejdramatičtější podívanou nabídl poslední set, v němž Watsonová podávala na vítězství. Vedla 5:4 a 30:0, ale v závěru se Češka vybičovala k fantastickému výkonu a oboustranně atraktivní zápas se spoustou náročných přestřelek dovedla do vítězného konce.

„Neskutečný úspěch, jsem za to moc ráda. Přijela jsem si to tu hlavně užít, jenže já se dostala do hlavní soutěže! Teď doufám, že si zahraju další zápasy. Udělám pro to maximum,“ vyhlíží svou grandslamovou premiéru Bejlek, jíž los pro první kolo přisoudil Ljudmilu Samsonovovou (45.).

L. Fruhvirtová také prošla do hlavní soutěže
Premiérový postup do hlavní soutěže grandslamového turnaje slaví v New Yorku Linda Fruhvirtová (158.). Supertalentovaná česká hráčka si poradila v závěrečném kole kvalifikace s Francouzkou Chloe Paquetovou (110.), kterou porazila 6:4, 3:6, 6:3.

Fruhvirtová zvládla i hodně nepříjemný okamžik, když v osmé hře třetí sady nevyužila tři mečboly v řadě a následně duel přerušil déšť. Možné obtíže, které ji mohly potkat po návratu na kurt, však s přehledem eliminovala a utkání v devátém gemu dopodávala.

Letos se Fruhvirtová představila v kvalifikacích grandslamů potřetí. Na Roland Garros a ve Wimbledonu se skrz náročné boje o hlavní soutěž neprokousala. Na US Open si však vytoužený postup už vybojovala.

„Je to neuvěřitelné. Mám velkou radost, stejně jako můj tým a rodina. Jsem moc ráda, že se mi takhle vrátila má tvrdá práce. Byl to skvělý zápas plný neskutečných výměn, takže si ho podle mého užili i diváci,“ radovala se česká tenistka, která svede v hlavní soutěži souboj s Číňankou Sin-jü Wang (79.).

Nosková se kvalifikovala na US Open
Linda Nosková (87.) úspěšně prošla náročnou tříkolovou kvalifikací US Open. Česká tenistka v pátečním závěrečném utkání porazila Rusku Anastasii Zacharovovou (171.) 6:2, 7:5.

Čtvrtá nasazená sice ve druhém setu přišla o vedení 5:3 a nechala soupeřku srovnat na 5:5, ale koncovku zvládla s přehledem a ve dvanácté hře na returnu využila hned první mečbol.

Sedmnáctiletá Nosková, která kvalifikací prolétla bez ztráty setu, se do hlavní soutěže na grandslamovém turnaji probojovala podruhé v kariéře. Letos si zahrála už na Roland Garros, kde v prvním kole po velkém boji padla s Britkou Emmou Raducanuovou.

„Díky tomu, že jsem tady úplně poprvé, je to o to více speciální. Budu si to pamatovat jako jeden ze svých nejhezčích grandslamových zážitků. Hlavně, ať teď hraju ještě lépe. Těším se, koho dostanu v příštím kole,“ okomentovala svou výhru Nosková, která narazí v hlavní soutěži na krajanku Marii Bouzkovou (41.).

US Open, New York (USA, 60 100 000 USD, tvrdý povrch)
Finále kvalifikace mužů
Flavio Cobolli (ITA, 139.) – TOMÁŠ MACHÁČ (126.) 6:7(7), 7:5, 1:6

Finále kvalifikace žen
LINDA NOSKOVÁ (87.) – Anastasia Zacharovová (171.) 6:2, 7:5
Chloe Paquetová (FRA, 110.) – LINDA FRUHVIRTOVÁ (158.) 4:6, 6:3, 3:6
SÁRA BEJLEK (194.) – Heather Watsonová (GBR, 161.) 3:6, 6:4, 7:5