US Open: Osm českých účastníků poznalo své soupeře pro úvodní kolo kvalifikace

- Marek Bartošík

Kvalifikace letošního US Open se zúčastní také osm Čechů – čtyři muži a čtyři ženy. Hned v úvodním kole na sebe narazí Tomáš Macháč a Zdeněk Kolář. Šestnáctiletá Sára Bejlek se může těšit na souboj s bývalou světovou desítkou Kristinou Mladenovicovou z Francie. Do kvalifikačních bojů dále naskočí Jonáš Forejtek, Dalibor Svrčina, Jesika Malečková, Linda Nosková a Linda Fruhvirtová.

Favoritem českého střetnutí bude bezesporu Tomáš Macháč, který získal minulý týden titul na challengeru v polském Grodzisku Mazowieckém. Jednadvacetiletý Macháč uspěl na tvrdém povrchu už zkraje sezóny, když opanoval challenger v australském Traralgonu.

Naopak o čtyři roky starší Zdeněk Kolář se herně trápí i na své oblíbené antuce, kde prohrál po úspěšném vystoupení na Roland Garros sedm soutěžních zápasů v řadě (naposledy na challengeru v Cordenons). Sérii porážek dokázal Kolář přerušit pouze v kvalifikaci Wimbledonu, kde uspěl ve dvou duelech.

Jednadvacetiletý Jonáš Forejtek narazí při své premiéře v kvalifikaci seniorského US Open na italského antukáře Riccarda Bonadia. O dva roky mladší Dalibor Svrčina, který bude taktéž v New Yorku mezi dospělými debutovat, změří síly s Laurentem Lokolim. Zkušený Francouz letos triumfoval hned na pěti akcích ITF (třikrát antuka, dvakrát tvrdý povrch).

První start v kvalifikaci amerického grandslamu čeká také Sáru Bejlek. Teprve šestnáctiletá naděje se utká s francouzskou hvězdou Kristinou Mladenovicovou, která je bývalou desátou hráčkou singlového žebříčku WTA. Členka elitní stovky Linda Nosková vyhlíží zajímavý souboj s Polkou Katarzynou Kawaovou, jež si letos zahrála mimo jiné druhé kolo Wimbledonu. V potenciální druhé rundě kvalifikace může Nosková vyzvat bývalou světovou pětku Eugenii Bouchardovou z Kanady.

Sedmnáctileté Lindě Fruhvirtové los přisoudil Švýcarku Ylenu In-Albonovou, která dosahuje svých nejlepších výsledků na antuce. Po šesti letech se vrací do kvalifikace US Open Jesika Malečková, jejíž protivnicí bude Ukrajinka Kateryna Baindlová.

Los 1. kola kvalifikace US Open
ZDENĚK KOLÁŘ (151.) – TOMÁŠ MACHÁČ (126.)
JONÁŠ FOREJTEK (223.) – Riccardo Bonadio (ITA, 189.)
DALIBOR SVRČINA (218.) – Laurent Lokoli (FRA, 213.)

Kompletní los mužské kvalifikace naleznete zde.

JESIKA MALEČKOVÁ (210.) – Kateryna Baindlová (UKR, 136.)
LINDA NOSKOVÁ (87.) – Katarzyna Kawaová (POL, 163.)
LINDA FRUHVIRTOVÁ (158.) – Ylena In-Albonová (SUI, 133.)
Kristina Mladenovicová (FRA, 114.) – SÁRA BEJLEK (194.)

Kompletní los ženské kvalifikace naleznete zde.