Titul po čtyřech letech a vzestup o 123 míst. Turnaj v Cincinnati má překvapivého vítěze

- Filip Lefenda

Vítězem podniku ATP Masters 1000 v americkém Cincinnati se stal až 152. hráč žebříčku Borna Čorič. Pětadvacetiletý Chorvat vyhrál všech šest zápasů na turnaji v roli papírového outsidera a dokráčel si v jihozápadním Ohiu pro celkově třetí a zároveň nejcennější titul v dosavadní kariéře. V nedělním finále porazil 7:6(0) a 6:2 Stefanose Tsitsipase z Řecka.

Někdejší dvanáctý hráč světa Čorič se v březnu vrátil na okruh po roční přestávce zaviněné zraněním ramene. Na úvodních šesti turnajích prošel jen jedinkrát prvním kolem, pokaždé ale zvládl uhrát set. Zlom přišel s přechodem o patro níže na challengery. V půlce června si pětadvacetiletý Chorvat dokráčel v italské Parmě pro titul.

Po návratu na elitní okruh si zahrál čtvrtfinále v Hamburku, které však za stavu 6:7(4) a 0:2 skrečoval. Před dvěma týdny pak uhrál v kanadském Montréalu jen pět gemů s krajanem Čiličem, a turnaj tak pro něj skončil hned v úvodním kole.

V podstatě nic nenasvědčovalo, že by právě podnik v Cincinnati měl být pro Čoriče tím životním. Rodák ze Záhřebu, jenž využil pro start chráněného žebříčku, ale vyzrál na všechny soupeře – včetně tří členů elitní desítky Rafaela Nadala, Felixe Augera-Aliassimea a Stefanose Tsitsipase.

Do finále s posledně jmenovaným Řekem přitom nevstoupil vůbec dobře. Čorič uhrál v úvodních třech gemech jen dva fiftýny a bleskově prohrával 0:3. Manko brejku ale dokázal v sedmém gemu smazat a obrat pak dokonal ve zkrácené hře. V té nepovolil rozhozenému favoritovi ani jeden bod.

Tsitsipas neproměnil hned v úvodním gemu druhé sady na příjmu náskok 40:0, což ho zakrátko mohlo mrzet. Ve čtvrtém gemu ještě turnajová čtyřka čtyři brejkboly soupeře odvrátila, o další dva servisy už ale přišla. Čorič zvítězil za hodinu a 57 minut 7:6(0) a 6:2.

„Byl to opravdu velmi těžký zápas. Ze začátku jsem nehrál moc dobře, soupeř mě dostal pod tlak. Začal jsem ale lépe podávat a tvrdě bojovat. Druhý set byl tím nejlepším, který jsem v této sezoně odehrál,“ liboval si majitel nyní již tří trofejí z okruhu ATP. Tu první získal v roce 2017 na antuce v Marrákeši a o rok později triumfoval na trávě v Halle.

„Musím poděkovat rodičům, sestře i celému týmu. Kdybych neměl svého fyzioterapeuta, už bych se na kurt nedostal. Bylo to pro nás velmi náročné, ale tvrdě jsme pracovali a teď jsme zase zpátky,“ dodal Čorič během interview přímo na centrálním dvorci.

V novém vydání singlového pořadí si polepšil o celých 123 míst na 29. příčku. Posun do třetí desítky žebříčku ATP mu mimo jiné zajistil pozici nasazeného hráče na nadcházejícím US Open.

Western & Southern Open, Cincinnati (muži, USA, 6 971 275 USD, tvrdý povrch)
Finále dvouhry
Stefanos Tsitsipas (GRE, 7.) – Borna Čorič (CRO, 152.) 6:7(0), 2:6