Úspěšný obrat! Kvitová je v Cincinnati poprvé ve finále, zahraje si o jubilejní titul

- Jan Vojkůvka

Česká tenistka Petra Kvitová si zahrála na turnaji WTA v Cincinnati potřetí v semifinále a vůbec poprvé se jí povedlo projít do souboje o titul! V sobotním utkání porazila domácí Madison Keysovou po obratu 6:7(6), 6:4, 6:3. Na americkém turnaji si v neděli zahraje o jubilejní 30. titul.

Dvaatřicetiletá Kvitová v sobotu odehrála v Cincinnati takřka dvouapůlhodinovou bitvu, ve které čelila silné ranařce s pestrou variabilitou hry. Česká tenistka, která už po čtvrtfinálovém utkání uvedla, že byla pořádně unavená, chvílemi čelila ranám jako z kanónu, jejichž odvracení jí ubíralo další a další síly.

Že se necítí zrovna čerstvě, potvrdil i fakt, že nebyla úplně nejsilnější na servisu. První podání umístila do kurtu pouze v 56 % případů, navíc spáchala deset dvojchyb. Přesto ovšem dokázala Keysovou pokořit, když v klíčových chvílích využila i svých zkušeností.

V prvním setu stáhla ztrátu 1:3 a dotáhla dějství až do tiebreaku. V něm byla Keysová nakonec šťastnější a srdnatě bojující Kvitovou udolala 8:6. Od druhého setu se ale dění na dvorci změnilo, Kvitové byl plný kurt a Keysová rázem netušila, co vymyslet.

Rodačka z Bílovce se postupně prokousala až do vedení 5:2 a přestože Keysová dokázala získat jedno ztracené podání zpět, Kvitové se povedlo v desáté hře dopodávat. V rozhodujícím setu Češka vybojovala brejk hned v prvním gemu a vedení si držela až do koncovky. V osmé hře odvrátila tři brejkboly a hned v dalším gemu na returnu utkání zakončila.

Kvitová se do finále probojovala podruhé v sezoně. Při první letošní účasti na turnaji v Eastbourne z toho dokázala vytěžit zisk 29. titulu. O jubilejní třicátou trofej si zahraje v neděli ve svém čtyřicátém finále proti vítězce zápasu mezi Arynou Sabalenkovou a Caroline Garcíaovou.