Necítila se nejlépe, přesto postoupila. Celý zápas jsem se musela burcovat, přiznala Kvitová

- Jan Vojkůvka

Petře Kvitové se na turnaji WTA 1000 v Cincinnati podařilo projít potřetí v kariéře do semifinále a vyrovnat svůj nejlepší výsledek z let 2012 a 2018. Česká tenistka v utkání s Australankou Ajlou Tomljanovicovou vyhrála hladce 6:2, 6:3, jak ale sama poznamenala, k ideálu měl její výkon daleko. Dle svých slov se totiž při hře necítila zrovna nejlépe.

„Necítila jsem se nejlépe,“ řekla Kvitová navzdory jasnému vítězství na tiskové konferenci. „Začala jsem špatně, čelila nějakým brejkbolům, ale první hru jsem nějakým způsobem zvládla. Myslím, že udržení servisu v prvním gemu bylo opravdu důležité pro celý zápas.“

Česká hráčka následně převzala otěže střetnutí a vybudovala si vedení 5:1. V sedmé hře sice poprvé prohrála podání, ale hned v dalším gemu dokázala na returnu úvodní set uzavřít. Do druhého dějství vstoupila trochu hůř, se ztrátou brejku prohrávala 1:2, ale šňůrou čtyř her v řadě skóre okamžitě otočila a posléze v devátém gemu celý zápas zakončila.

Jak Kvitová přiznala, její vítězství se zrodilo hlavně silou vůle. „Byla jsem unavená, ale říkala jsem si, že Ajla musí být taky, protože tu hrála už v kvalifikaci a měla i pozdní zápasy,“ vyprávěla česká tenistka. „Celé utkání jsem se musela přesvědčovat a burcovat. Ale nakonec si myslím, že to byl pěkný zápas. I přesto, že skóre vypadá tak, jak vypadá.“

Postupem do semifinále si Kvitová zajistila prozatím mírný posun žebříčkem, v němž bude v pondělí figurovat nejhůře na 25. místě. Rozhodně se ale nemusí jednat o poslední vylepšení jejího postavení. V Cincinnati se totiž pokusí prolomit semifinálovou smůlu a vůbec poprvé projít do finále. V cestě jí bude stát Američanka Madison Keysová, přemožitelka Igy Šwiatekové či Jeleny Rybakinové.

„Je to ranařka, ale i z forhendu dokáže měnit rytmus výměny a umí to dát trochu nahoru s větším topspinem,“ řekla k variabilitě úderů americké tenistky. „Dobře se po kurtu hýbe. Má také hodně rozmanité podání. Umí střílet esa, dávat kicky, má krásnou techniku servisu.“

„Určitě je technicky velmi dobře vybavená. Ne jako já, já nic nemám. Jsem prostě bum-bum,“ smála se Kvitová, která se s Keysovou utkání podeváté v kariéře. V posledním utkání, které se odehrálo loni právě v Cincinnati v úvodním kole, zvítězila Češka 7:5, 6:4.

„Myslím, že je opravdu ve formě. Její hra se mi celkově líbí a je hezké ji vidět v semifinále. Bohužel s ní budu hrát já,“ dodala Kvitová s úsměvem.