Trápení světové jedničky. Šwiateková neuhrála ani set a končí opět v osmifinále

- Filip Lefenda

Po tisícovce v Torontu vypadla Iga Šwiateková nečekaně už v osmifinále i na probíhajícím podniku Western & Southern Open v Cincinnati. Polská světová jednička musela při svém teprve druhém vystoupení na turnaji skousnout jednoznačnou porážku 3:6 a 4:6 od domácí Madison Keysové. Ta přitom všech pět předešlých střetnutí s nejlépe umístěnými protivnicemi na žebříčku shodně prohrála.

Šwiatekové patřila úvodní polovina sezony, během níž zaznamenala 37 výher v řadě. Během této úctyhodné šňůry získala šest turnajových titulů. Po vypadnutí ve 3. kole Wimbledonu se ale Polka dostala do krize.

Tenistka původem z Varšavy vypadla na konci července na antukovém podniku v rodném městě už ve čtvrtfinále. Následně Šwiatekové nevyšel ani přechod na severoamerické betony. V Torontu podlehla v osmifinále 4:6, 6:3 a 5:7 Brazilce Haddadové Maiaové a zlepšení nepřišlo ani v Cincinnati. Tentokrát neuhrála jednadvacetiletá hvězda ani sadu s domácí Madison Keysovou. Turnajové šampionce z roku 2019 podlehla za necelou hodinu a půl 3:6 a 4:6.

Američanka si proti Šwiatekové vypracovala celkem 14 brejkbolů, z nichž pět dokázala využít. Některou ze žebříčkových královen dokázala porazit na šestý pokus vůbec poprvé. „Je to skvělý pocit. V soubojích se světovými jedničkami jsem neměla zrovna nejlepší úspěšnost. Teď jsem si dokázala, že to jde. S Igou jsem navíc už dvakrát prohrála, takže pro mě triumf hodně znamená. Myslím, že jsem hrála opravdu dobře,“ pochvalovala si po utkání někdejší sedmá singlistka planety, jíž aktuálně patří 24. pozice.

Keysová měla v utkání mimořádně silnou střední pasáž. Od stavu 2:3 v prvním setu vyhrála devět gemů v řadě a po obratu v prvním dějství vedla v tom druhém už 5:0. Poté ale ještě přišlo drama. Šwiateková skrze dva odvrácené mečboly srovnala dvěma brejky na rozdíl jediného gemu. „Trochu jsem polevila v koncentraci. Soupeřka navíc začala hrát lépe,“ zamýšlela se nad příčinou výpadku vítězka šesti podniků WTA.

„Věděla jsem, že na ni budu muset vyvinout při servisu větší tlak,“ spřádala plány před posledním gemem zápasu. V tom nakonec Keysová povolila protivnici jen jediný fiftýn, a mohla tak slavit skalp velké favoritky.

Madison Keysová dosud na turnaji v v Cincinnati neztratila ani set. Na akci kategorie WTA 1000 porazila i Kazašku Julii Putincevovou (7:5, 6:3) a někdejší vítězku Roland Garros Lotyšku Jelenu Ostapenkovou (6:4, 7:5). Nyní ji čeká souboj s další grandslamovou šampionkou. Ve čtvrtfinále narazí americká ranařka na vítězku nedávného Wimbledonu Jelenu Rybakinovou z Kazachstánu.

Western & Southern Open, Cincinnati (ženy, USA, 2 527 250 USD, tvrdý povrch)
Osmifinále dvouhry
Iga Šwiateková (POL, 1.) – Madison Keysová (USA, 24.) 3:6, 4:6