Černý den favoritů. V Cincinnati končí Nadal, Ruud, Badosaová i Halepová

- Marek Bartošík

Řadu překvapení přinesl středeční hrací den na Western & Southern Open v Cincinnati. Rafael Nadal, který se vrátil do akce po šestitýdenní pauze od turnajů, nestačil v napínavém thrilleru na Chorvata Bornu Čoriče. S prestižním kláním v Cincinnati se rozloučili také Casper Ruud, Paula Badosaová, Nick Kyrgios a Simona Halepová, jež do svého utkání kvůli zranění nenastoupila.

Světová trojka Rafael Nadal se představil fanouškům poprvé od čtvrtfinále Wimbledonu, v němž navzdory zdravotním problémům udolal Taylora Fritze. Poté se pořadatelům omluvil ze semifinále proti Nickovi Kyrgiosovi a zahájil nové období rekonvalescence.

Do turnajového dění se dvaadvacetinásobný grandslamový šampion vrátil až nyní v Cincinnati, kde toužil navázat na svůj jediný triumf z roku 2013. Namísto kvalitního výsledku ale musel skousnout brzké vyřazení ve druhém kole – v tom prvním měl volný los – od někdejší světové dvanáctky Borny Čoriče (152.) po setech 6:7(9), 6:4 a 3:6.

Šestatřicetiletý Nadal si v tiebreaku vypracoval dva setboly, z toho jeden při svém podání, Chorvat však oba vymazal a posléze vyrovnanou sadu ukořistil. Španěl kontroval ve druhém setu, v němž uspěl díky jedinému brejku ze sedmé hry. Pětadvacetiletý Čorič se ale dílčím nezdarem nenechal rozhodit, v šestém gemu závěrečného dějství získal brejk a tento náskok si pohlídal až do konce. Vzájemnou bilanci proti Nadalovi si tak vylepšil na 3:2.

Dalším nečekaným výsledkem je porážka pátého hráče žebříčku Caspera Ruuda s domácí divokou kartou Benem Sheltonem (229.). Devatenáctiletý rodák z Atlanty, který se v posledních týdnech trpělivě prokousává vzhůru žebříčkem, skolil favorizovaného Nora po 68 minutách výsledkem 6:3 a 6:3.

V mužské části turnaje nepokračuje ani Nick Kyrgios (28.). Australský rebel, oplývající v posledních týdnech vynikající formou, si nevypracoval ani jeden brejkbol a na skvěle hrajícího Američana Taylora Fritze (13.) nestačil poměrem 3:6 a 2:6. Svižné utkání trvalo nicotných 50 minut.

Už třetí neúspěch v řadě musí strpět třetí hráčka žebříčku WTA Paula Badosaová ze Španělska, jež při svém vstupu do Western & Southern Open zapsala porážku 7:6(3), 0:6 a 2:6 s nebezpečnou Australankou Ajlou Tomljanovicovou (63.).

Fanoušci v Cincinnati dále neuvidí ani hvězdnou Rumunku Simonu Halepovou (6.). Šampionka z Toronta sice v úterý ještě zvládla duel prvního kola s ruskou šťastnou poraženou z kvalifikace Anastasií Potapovovou (54.), do souboje s další Ruskou Veronikou Kuděrmetovovou (20.) už ale kvůli zranění pravého stehna nenastoupila. Kuděrmetovová, startující jako všechny její krajanky pod neutrální vlajkou, narazí v osmifinále na již zmíněnou Tomljanovicovou. Vítězka se může ve čtvrtfinále těšit buď na poslední českou zástupkyni na turnaji Petru Kvitovou (28.), nebo na tuniskou světovou pětku Ons Džabúrovou.