Citelná ztráta pro US Open. Šoumen Monfils je ze hry kvůli zranění

- Marek Bartošík

Sotva se po třech měsících vrátil na okruh, už zase musí strpět pauzu od turnajů. Pětatřicetiletý Gaël Monfils se kvůli zranění nohy, které utrpěl na nedávném Masters v Montréalu, odhlásil z grandslamového US Open (29. srpna–11. září). Zkušený Francouz se už dříve omluvil také z aktuálně konané tisícovky v Cincinnati.

„S ohledem na poslední lékařská vyšetření bohužel nebudu moci hrát na letošním US Open. Než se budu moci vrátit na turnaje, musím podstoupit další období rehabilitace. Jakmile to bude možné, budu vás informovat o svých nadcházejících turnajových plánech,“ sdělil na twitteru Monfils, jemuž patří 22. místo v žebříčku ATP.

Populární Francouz měl před National Bank Open v Montréalu tříměsíční pauzu od turnajů, jelikož absolvoval malý zákrok kvůli ostruze na patě. Postupně zmeškal Masters v Římě, domácí Roland Garros i kompletní travnatou sezónu včetně Wimbledonu.

Na kanadském Masters si francouzský šoumen nejprve připsal výhry nad Pedrem Martínezem a Maximem Cressym. Ve třetím utkání na turnaji proti Jackovi Draperovi za stavu 2:6 a 2:0 kvůli zranění nohy – pravděpodobně kotníku – skrečoval.

Monfilsova sezóna 2022, jež nyní připomíná tenisovou noční můru, přitom začala velkolepě. Dlouholetý člen širší světové špičky zahájil nový ročník ziskem titulu v Adelaide, poté dokráčel až do čtvrtfinále Australian Open, kde ho v pětisetové bitvě zastavil Matteo Berrettini.

Na březnovém Masters v Indian Wells skolil Monfils ve třetí rundě světovou jedničku Daniila Medveděva. Následně startoval ještě na tisícovkách v Miami a Madridu, ovšem bez většího úspěchu. Letos zatím zapsal 14 vítězství a sedm porážek (včetně skreče proti Draperovi).