Nyní mohu usínat v míru, říká Del Potro po zisku Davis Cupu

- Jan Vojkůvka

Klidný spánek a spokojenost provází Juana Martina Del Potra v posledních týdnech. Důvod je zřejmý - dopomohl Argentině k zisku salátové mísy v Davis Cupu a sám přiznává, že po útrapách, které v posledních letech prožil, je konečně zase šťastný.

Prožívat oslavy v rodném městě je vždy pro sportovce něco speciálního. Kromě zcela neznámých lidí v davu mezi fanoušky vidí i známé tváře, s nimiž může sdílet své štěstí a radost. Argentinec Juan Martin Del Potro to navíc v Tandilu prožil letos již dvakrát, jak ale sám přiznává, takové věci neomrzí.

Je to pár týdnů od chvíle, kdy se slavný tenista podílel na největším úspěchu argentinského tenisu, který se dočkal vítězství ve finále Davis Cupu nad Chorvaty a po několika neúspěšných finálových pokusech mohli Argentinci konečně nad hlavu pozvednout kýžený pohár.

Ústřední postavou úspěchu byl právě Del Potro, který po dlouhých letech konečně prožil sezonu, v níž mohl odehrát větší porci turnajů a zápasů a i přes menší bolesti neskončil opětovně na dlouhodobé marodce. „Měl jsem dvě zranění zápěstí a už jsem vůbec nemusel hrát,“ řekl na tiskové konferenci v argentinském Tandilu, kde oslavoval zisk trofeje z týmové soutěže.

A tento rok jsem tu najednou byl dvakrát,“ upozorňuje na oslavy v rodném městě. „Poprvé po zisku medaile na olympiádě a teď po Davis Cupu,“ těší argentinskou hvězdu.

Snil jsem o tom celou svou kariéru, a nyní mohu spát v míru, protože jsme vyhráli trofej, kterou Argentina tak moc chtěla,“ podotkl Del Potro. „Je to historický okamžik pro náš sport a zemi, obzvláště proto, že jsme vyhráli čtyři venkovní zápasy.“

Vítěz grandslamu a držitel dvou olympijských medailí má nyní před sebou jasný úkol pro nadcházející sezonu - navrátit se do elitní desítky a pokusit se proniknout zpět na pozice, na nichž působil před svými problémy se zraněními.