Finálový obrat! Carreño Busta slaví v 31 letech největší titul kariéry

- Filip Lefenda

Pablo Carreño Busta přetavil premiérovou účast ve finále podniku ATP Masters 1000 v největší titul dosavadní kariéry. Jednatřicetiletý Španěl v Montréalu otočil finále s favorizovaným Polákem Hubertem Hurkaczem, kterého za hodinu a 45 minut porazil 3:6, 6:3 a 6:3. Svou sbírku trofejí rozšířil bronzový medailista z Tokia po třináctiměsíčním čekání na sedm.

O výsledcích úvodních dvou setů rozhodl shodně jediný brejk, a to pokaždé dosažený čistou hrou. Hurkacz se z něj radoval v šestém gemu, Carreño Busta pak hned zkraje druhého dějství ve hře číslo dvě.

Rovněž v rozhodujícím setu se rodily brejky pouze na jedné straně. Carreño Busta se rychle dostal do úniku 3:1. Hurkacz kupil s blížícím se koncem zápasu nevynucené chyby, a i vinou toho už se na příjmu k žádné možnosti na prolomení soupeřova servisu nedostal. Za stavu 3:5 navíc znovu ztratil podání sám polský favorit.

„Být vítězem turnaje Masters 1000 je úžasný pocit. Je to rozhodně největší titul v mé kariéře. Je těžké teď popsat mé pocity,“ pravil po utkání bývalý desátý tenista žebříčku, jenž si v pondělním vydání polepšil z 23. na 14. pozici.

„Prohrál jsem první set z jediného brejku. Když hrajete proti takto dobře servírujícím soupeřům, víte, že jim to může stačit. Já si ale dál věřil a hrál čím dál lépe. Byl jsem agresivní na podání a dokázal získat dva důležité brejky, což stačilo na vítězství,“ pochvaloval si rodák z Gijónu.

„S týmem jsme během celého týdne i před ním tvrdě pracovali. Je velice důležité být neustále pozitivní. Není to má nejlepší sezona. Prohrál jsem i zápasy, které bych dříve pravděpodobně neztratil. Já ale nadále věřil. Sobě, týmu i své hře,“ dodal muž, jenž na turnaji vyřadil rovněž hvězdné Italy Berrettiniho se Sinnerem či talentovaného Dána Runeho. 

National Bank Open Presented by Rogers, Montréal (muži, CAN, 6 573 785, tvrdý povrch)
Finále dvouhry
Hubert Hurkacz (POL, 10.) – Pablo Carreño Busta (ESP, 23.) 6:3, 3:6, 3:6