Plíšková si v Torontu finále nezahraje, povedený turnaj ale znamená naději

- Petr Sumbal

Karolína Plíšková svou cestu turnajem kategorie WTA 1000 v kanadském Torontu zakončila těsně před finálovými branami, když v noci na neděli středoevropského času nestačila na kometu letošní sezóny Beatriz Haddadovou Maiaovou z Brazílie. I přes semifinálovou porážku 4:6, 6:7(7) však nemusí česká jednička z Toronta odjíždět smutná, zaznamenala zde totiž svůj nejlepší výsledek v letošní sezóně.

Až do tohoto týdne toho nebylo mnoho, s čím mohla být Karolína Plíšková v letošní sezóně spokojená. Její zápasová bilance byla všeříkající. Deset vítězství oproti dvanácti porážkám, to nebylo něco, čím by se mohla bývalá světová jednička a dvojnásobná grandslamová finalistka chlubit.

Krize, do které se Plíšková dostala i kvůli opožděnému vstupu do sezóny zapříčiněném zlomeninou ruky v zimní přípravě, nakonec vyvrcholila až výměnou trenéra. Němce Saschu Bajina vystřídal v tenistčině týmu Čech Leoš Friedl.

Zdá se, že změna kouče na českou tenistku zapůsobila pozitivně. Už minulý týden v San Jose Plíšková odehrála v osmifinále slušný zápas s Amandou Anisimovovou (22.), a i když prohrála, jednalo se o příslib. A tento týden v Torontu se ukázalo, že forma Plíškové začíná skutečně stoupat, a to zrovna na závěr roku, kdy se hrají nejoblíbenější turnaje Plíškové na rychlých amerických betonech. Tedy v pravý čas.

V Torontu stálice českého tenisu dokázala poprvé v letošní sezóně vyhrát čtyři utkání v řadě. Sebevědomí získala Plíšková už po prvním kole, ve kterém poměrně hladce (6:3, 6:4) porazila krajanku Barboru Krejčíkovou (19.), následovala ještě rychlejší vítězná odveta s Anisimovovou (6:1, 6:1) a v osmifinále pak zatím nejcennější skalp celé letošní sezóny v podobě výhry nad světovou čtyřkou z Řecka Marií Sakkariovou v poměru 6:1, 6:7(9) a 6:3.

Ve čtvrtfinále Plíšková zvládla další třísetovou bitvu (4:6, 6:4, 6:4), tentokrát s talentovanou Číňankou Čchin-wen Čeng (51.). Ani v semifinálovém klání proti objevu letošní sezóny Haddadové Maiaové nebyla třicetiletá tenistka ani zdaleka bez šance, ve druhém setu dokonce servírovala za stavu 5:3 na srovnání na 1:1 a posléze měla ve zkrácené hře i setbol.

Zápas, jenž Plíšková zakončila v tiebreaku dvojchybou, bude zkušenou Češku mrzet, ale pozitiva v hodnocení kanadského turnaje nakonec jistě převládnou. Plíšková se například celý turnaj mohla spolehnout na servis, žádná hráčka v jeho průběhu nenastřílela více es než ona (43, průměr 8,6 esa na zápas).

To je základ, od kterého se lze do budoucích turnajů odpíchnout. Zároveň bylo zřejmé, že během výměn si Češka konečně zase věří a dovolí si třeba i nečekané zkrácení hry, které předvedla v první sadě proti setbolu Haddadové Maiaové.

A zápasová bilance Plíškové po zdařilém kanadském vystoupení? Vůbec poprvé je letos pozitivní, činí čtrnáct výher oproti třinácti porážkám.

Přestože povedený turnaj v Torontu nepřinese Plíškové žádný žebříčkový posun, a naopak si o tři místa pohorší na 17. pozici, znamená velkou naději, že sezóna 2022 ještě nemusí být po jejím skončení hodnocena jako nejhorší v její kariéře. Blíží se US Open (začíná 29. srpna) a Toronto opatrně naznačilo, že Plíšková může na závěrečném grandslamu sezóny předvést něco velkého.

Z Toronta se ale Plíšková nejprve přesouvá do Cincinnati, kde se hraje příští týden další podnik kategorie WTA 1000. Stejně jako v Torontu bude česká tenistka i zde pod tlakem obhajoby velkého počtu bodů. Zatímco v Kanadě musela hájit loňské finále, v americkém Ohiu bude navazovat na semifinále z minulého roku.

V prvním kole turnaje v Cincinnati změří Plíšková síly s o 12 let starší veteránkou Venus Williamsovou (1556.), ve druhém kole by ji v případě postupu čekala Belgičanka Elise Mertensová nebo Ukrajinka Anhelina Kalininová.