Plíšková narazí v Cincinnati na Venus Williamsovou, Muchová na rozjetou Halepovou

- Petr Sumbal

Turnaje v Montrealu a v Torontu ještě ani nezají své vítěze a už se vše chystá na další velký podnik na severoamerickém kontinentu. Příští týden hostí další akci kategorie ATP/WTA 1000 Cincinnati, hrát se bude znovu na tvrdém povrchu. Český tenis bude mít své zastoupení jen v pavouku ženské dvouhry, jistou účast v hlavní soutěži mají Karolína Plíšková, Barbora Krejčíková, Petra Kvitová a Karolína Muchová. Na koho české tenistky v prvním kole narazí?

Karolína Plíšková (14.), kterou čeká v noci na zítřek boj o finále v Torontu, vyfasovala z českých tenistek v Cincinnati asi nejschůdnější los, čeká ji souboj s domácí veteránkou Venus Williamsovou (1556.). 42letá Američanka se na kurty vrátila na začátku srpna po téměř roce bez tenisu a jak ve Washingtonu, tak i v Torontu, vypadla už v prvním kole.

Plíšková vede ve vzájemných zápasech nad starší ze sester Williamsových 2:1 a v Cincinnati má rozhodně na co navazovat, v roce 2016 tento prestižní podnik vyhrála a v letech 2017 a 2021 si připsala postup do semifinále.

Barbora Krejčíková (19.) dostala na rozjed nelehkou soupeřku, v prvním kole vyzve Rusku Veroniku Kuděrmetovovou (18.), která hraje letos svůj nejlepší tenis a může se chlubit už trojnásobnou účastní ve finále, kam se probojovala v Melbourne, v Dubaji a v Istanbulu. Navrch přidala čtvrtfinále na French Open. Jediný vzájemný souboj sice vyhrála Krejčíková, ale to se hrálo na antuce na pařížském grandslamu ještě v roce 2018.

Aktuálně druhá nejvýše postavená česká tenistka na žebříčku WTA Krejčíková si zatím v Cincinnati zahrála jen jednou, v roce 2021 se zde probojovala až do čtvrtfinále.

Petře Kvitové (23.) los v Cincinnati přidělil pro první kolo dobře známou soupeřku Jil Teichmannovou (21.), s níž se během posledních dvou let utká již počtvrté. Ve vzájemné bilanci vede 2:1 Švýcarka, která vyhrála i poslední souboj letos na antuce v Madridu. Právě ve španělském hlavním městě se dařilo letos Teichmannové zatím nejvíc, zahrála si tam semifinále. Také v Cincinnati rozhodně potřebuje uspět, obhajuje zde loňské finále.

Kvitová se chystá již na svou jubilejní desátou účast v hlavní fázi turnaje v Cincinnati, nejdál to zatím dotáhla v roce 2018 do semifinále, loni si proklestila cestu do čtvrtfinále.

Papírově nejtěžší soupeřku dostala v prvním kole turnaje v Cincinnati z českých tenistek Karolína Muchová (168.), kterou čeká střet se světovou patnáctkou Simonou Halepovou. Rumunská tenistka prožívá letos vynikající sezónu, kterou už ozdobila i jedním titulem, a to hned zkraje roku v Melbourne. Velmi vysoký standard si však drží po celý rok, mezi její další úspěchy patří postup do semifinále v Indian Wells, ve Wimbledonu, či tento týden v Torontu, kde je zkušená Rumunka stále ještě ve hře.

Jediný vzájemný souboj Muchové s Halepovou se odehrál loni v All England Clubu a z vítězství se radovala rumunská hráčka. Muchová se naposledy představila tento týden na turnaji v Concordu, kde však skrečovala osmifinálový zápas, je tedy otázkou, v jakém zdravotním stavu bude. Loni uhrála v Cincinnati 25letá Češka osmifinále.

V případě postupu Krejčíkové a Muchové čeká tyto dvě Češky vzájemný souboj ve druhém kole. Plíšková by ve druhém kole narazila na Belgičanku Elise Mertensovou (37.) a Krejčíkovou by čekala vítězka zápasu mezi Belindou Bencicovou (12.) a Soranou Cirsteaovou (38.).

Ozdobou prvního kola je v Cincinnati nepochybně utkání mezi úřadující šampionkou US Open a světovou desítkou Emmou Raducanuovou a legendární Serenou Williamsovou. Mezi oběma hráčkami je rozdíl 21 let a také 22 vyhraných grandslamových trofejí ve prospěch Američanky.

O hlavní soutěž v Cincinnati bojují další tři české hráčky, první kolo kvalifikace už dnes čeká Marii Bouzkovou, Kateřinu Siniakovou a Terezu Martincovou.