Jízda pokračuje! Plíšková v Torontu vydřela postup do semifinále

- Petr Sumbal

Karolína Plíšková se může radovat z největšího úspěchu dosavadního průběhu sezóny! Česká tenistka se zatím letos spíše trápila, na turnaji v Torontu však dává na všechny strasti zapomenout a naopak září a už je v semifinále. Postup mezi čtyři nejlepší si Plíšková vybojovala v utkání s Číňankou Čchin-wen Čeng, kterou porazila po více než dvouapůlhodinové bitvě 4:6, 6:4 a 6:4. V Torontu se povedlo Plíškové proniknout do semifinále vůbec poprvé v kariéře.

Utkání mezi Karolínu Plíškovou a Čchin-wen Čeng nabídlo velký boj, který vyvrcholil až krátce po půlnoci místního času. Po dvou hodinách a 33 minutách to nakonec byla česká tenistka, která mohla zatnou pěst na znamení důležitého vítězství. Teprve 19letá čínská tenistka však českou matadorku pořádně potrápila, dokonce zahrála o šest vítězných úderů více než ona. Ani to jí ale na postup nestačilo.

Plíšková zápas odstartovala výborně a rychle vedla 3:0. Jenže náskok jednoho brejku neudržela a poté, co naopak sama podání v pátém a sedmém gemu ztratila, prohrála první set.

Druhá sada začala podobně jako ta první. Česká tenistka si znovu vypracovala vedení 3:0, aby o něj ale následně opět přišla. Čeng se povedlo srovnat na 4:4 a Plíšková poté musela dokonce odvracet brejkbol, jenž by znamenal, že by šla Číňanka za stavu 5:4 podávat na vítězství v zápase.

Zkušena Češka však nakonec důležitý gem, který nabídl hned pět shod, zvládla a hned v další hře se jí povedl brejk, čímž srovnala na 1:1 na sety.

Prvních sedm gemů v rozhodujícím setu putovalo vždy na stranu podávající tenistky. Poté se Plíškové podařilo odskočit do vedení 5:3 a měla možnost utkání dopodávat, to se jí ovšem nepovedlo. Zápas měl však nakonec přeci jen pro světovou čtrnáctku šťastný konec, ta totiž hned vzápětí opět prolomila podání Čeng a mohla se po zásluze začít radovat z postupu mezi čtyři nejlepší.

Plíšková v zápase nasázela deset es oproti šesti Čeng a v této statistice je i nadále v Torontu nejlepší.

Pro Plíškovou se jedná o druhé semifinále v letošní sezóně, to první si zahrála v květnu na antuce ve Štrasburku. V souboji o finále se 30letá tenistka utká s o čtyři roky mladší Brazilkou Beatriz Haddadovou Maiaovou (24.), která prožívá nejlepší rok své kariéry a zahraje si už páté letošní semifinále. Více účastí mezi čtyřmi nejlepšími mají na okruhu WTA jen světová jednička Iga Šwiateková (8) a Simona Halepová (7).

Pokud by Plíšková Brazilku porazila, obhájila by body, které získala loni za postup do finále turnaje v Montrealu. Už nyní je ale jasné, že díky povedené jízdě turnajem v Torontu Češka zamezila výraznému pádu žebříčkem, který jí hrozil, pokud by velkou část bodů neobhájila.

S Haddadovou Maiaovou se Plíšková v minulosti utkala dvakrát. Zatímco na Australian Open v roce 2018 zvítězila, loni v Indian Wells naopak prohrála. Zápas je naplánován jakožto třetí v pořadí na centrálním dvorci, začít by se mělo zhruba o půlnoci ze soboty na neděli středoevropského času.

National Bank Open, Toronto (ženy, CAN, 2 697 250 USD, tvrdý povrch)
Čtvrtfinále dvouhry
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (14.) – Čchin-wen Čeng (CHN, 51.) 4:6, 6:4, 6:4