Nejprve radost, zakrátko bolest. Monfilse připravilo o možnost obratu zranění

- Filip Lefenda

Nepříjemným zraněním skončil v Montréalu zápas mezi Gaelem Monfilsem a Jackem Draperem. Prvně jmenovaný si zkraje druhého setu v jedné z výměn nepříjemně zvrtl kotník a duel pro něj skončil na zemi.

Turnajový debutant Draper se do hlavní soutěže prodral skrze dvoukolovou kvalifikaci, v níž neztratil ani set. Stoprocentní byl také v soubojích s Francouzem Gastonem a překvapivě i Řekem Tsitsipasem. Pátého hráče světa přehrál 81. tenista žebříčku 7:5 a 7:6(4).

Dobře začal dvacetiletý Brit i v největším osmifinále kariéry. Monfilsovi povolil v úvodním setu jen dva gemy. Do toho druhého ovšem vstoupil o patnáct let starší Francouz ziskem dvou her v řadě. Hlasitá radost z proměněného brejkbolu každopádně nevydržela známému showmanovi, který se na kurty vrátil poprvé od květnového podniku v Madridu, příliš dlouho.

Jen o tři výměny později si Monfils ve výměně bolestivě poranil kotník a skončil na zemi. Na pomoc mu přispěchal i jeho protivník s umpirovým rozhodčím Mohamedem Lahyanim, který Monfilsovi obstaral alespoň židli. V tu chvíli už bylo téměř jasné, že zápas skončí předčasně. Bývalý šestý hráč světa ještě podstoupil ošetření, po konzultaci s týmem ale utkání skrečoval. Pozitivem bylo alespoň to, že kurt opustil po svých.

„Vím, jaké to je mít problémy s kotníkem,“ pravil po zápase sklesle Draper. „Doufám, že bude Gael v pořádku. Je hezké postoupit do čtvrtfinále, ale nestalo se to způsobem, jaký bych si přál,“ přiznal.

V úvodním setu hrál přitom fantasticky. Po prvním servisu ztratil jen dva míče a protivníkovi nenabídl jediný brejkbol. Sám na příjmu uspěl ve dvou případech. „Pokud každý den tvrdě trénujete, úspěch se občas dostaví. Čtvrtfinále pro mě hodně znamená,“ prohlásil vítěz čtyř letošních halových challengerů, jehož příštím soupeřem bude Španěl Carreňo Busta.

„Teď bude nejdůležitější se dobře vyspat. Doufám, že se mi ho zítra podaří alespoň trochu dostat pod tlak,“ spřádá plány na skalp dalšího favorita Draper.