Užití kokainu mu zhatilo cestu do první stovky světa. Kolumbijský tenista byl suspendován na 14 měsíců

- Jan Vojkůvka

Měl nakročeno k tomu, aby se stal členem elitní světové stovky ve čtyřhře. Místo toho bude až do února 2023 bez tenisu. Kolumbijec Alejandro Gomez se provinil užitím kokainu a byl zpětně k datu 15. prosince 2021 suspendován.

Třicetiletý Gomez se dlouho snažil prosadit ve dvouhře, ale jeho maximem bylo 352. místo světa a zisk pěti titulů na okruhu ITF. Mnohem více se mu dařilo ve čtyřhře, což se nejvíce projevilo v letech 2019 a 2021, kdy sbíral jeden titul za druhým.

V uplynulé sezoně vybojoval celkem pět trofejí, z toho třikrát triumfoval na turnajích ATP Challenger Tour. Postupně se posunul na 161. místo deblového žebříčku a měl před sebou takřka devět měsíců, během nichž obhajoval jen malou část svých bodů. Cesta do první světové stovky byla otevřená.

Vše ale změnil vzorek moči z challengeru v Bogotě, který odevzdal 19. října. Tento vzorek byl odeslán do laboratoře WADA v Montrealu a bylo zjištěno, že obsahuje kokain. V prosinci byl provizorně suspendován a nyní se „dočkal“ konečného trestu.

Vítěz celkem 20 deblových trofejí, jenž se od září do prosince 2021 probojoval celkem do pěti finále ve čtyřhře na turnajích ATP Challenger Tour, z nichž vytěžil tři trofeje, se bude moci k profesionálnímu tenisu vrátit v polovině února příštího roku.