Rychlý konec favoritů! Tisícovka v Montréalu připomněla 23 let starý zápis z Indian Wells

- Marek Bartošík

Více než 23 let se nestalo, aby tři nejvýše nasazení účastníci podniku kategorie ATP Masters 1000 vypadli hned ve svém úvodním utkání. Na National Bank Open v Montréalu však nezvládli vstup do prestižního klání světová jednička Daniil Medveděv, turnajová dvojka Carlos Alcaraz ani třetí nasazený Stefanos Tsitsipas. Něco takového sledovali tenisoví fanoušci naposledy v Indian Wells 1999, kdy totožný neúspěch zaznamenali Pete Sampras, Jevgenij Kafelnikov a Álex Corretja.

Ani pro jednu z poražených hvězd na tisícovce v kanadském Montréalu se rozhodně nejedná o žádnou ostudu, jelikož pavouk každého turnaje Masters je vždy mimořádně nabitý. Daniil Medveděv, Carlos Alcaraz i Stefanos Tsitsipas měli v prvním kole volný los, a proto navíc ve druhé rundě čelili rozehranějším protivníkům.

Nejtěžší oříšek měl za úkol rozlousknout první hráč žebříčku Daniil Medveděv, na kterého čekal rozjetý Nick Kyrgios (37.). Australský bouřlivák si nedávno zahrál finále Wimbledonu, minulý týden opanoval akci kategorie ATP 500 ve Washingtonu a v Montréalu na úvod bez potíží vyzrál na šikovného Argentince Sebastiána Báeze (6:4, 6:4).

Sedmadvacetiletý Kyrgios nasázel Medveděvovi 12 es, odvrátil oba brejkboly, sám na returnu zářil a po setech 6:7(2), 6:4 a 6:2 se radoval ze své čtrnácté výhry z posledních patnácti utkání. Celkově má letos velmi slušnou zápasovou bilanci 29:7.

Záludného soupeře vyfasoval také španělský teenager Carlos Alcaraz (4.), jenž změřil síly s Američanem Tommym Paulem (34.). Oba tenisté mimochodem dokráčeli na nedávném Wimbledonu do osmifinále. Světová čtyřka Alcaraz sice vedl už 7:6 a 4:1, v tiebreaku druhé sadě měl dokonce mečbol na returnu, nakonec se ale musel navzdory obrovskému nasazení smířit s bolestivou porážkou 7:6(4), 6:7(7) a 3:6.

Největším překvapením na úkor jednoho z hlavních favoritů turnaje byla prohra Řeka Stefanose Tsitsipase (5.) s kvalifikantem Jackem Draperem (82.) po setech 5:7 a 6:7(4). Levoruký Brit se sice stále zlepšuje a pomalu se rozkoukává mezi širší elitou, loňský semifinalista kanadské tisícovky byl přesto výrazným favoritem. Tuto roli však nepotvrdil a evidentně nebyl ve své kůži, čemuž napovídá i nevídaná hrubka z pátého gemu úvodní sady.

Porážka tří nejvýše nasazených tenistů hned v jejich prvním utkáním na turnaji kategorie ATP Masters 1000 je opravdu výjimečným jevem. K něčemu podobnému došlo naposledy v Indian Wells v sezóně 1999, tedy před více než 23 lety!

Tehdejší světová jednička Pete Sampras senzačně ztroskotal na Španělovi Félixovi Mantillovi. Druhý nasazený Jevgenij Kafelnikov nestačil na pozdějšího semifinalistu Gustava Kuertena z Brazílie. A turnajová trojka Álex Corretja se musel sklonit před Australanem Markem Philippoussisem, který posléze celé klání opanoval.