Laver Cup: Tým Evropy je kompletní! Posilu hlásí i výběr zbytku světa

- Marek Bartošík

Pátý ročník týmového Laver Cupu zná přibližně měsíc a půl před svým startem většinu účastníků. Evropský celek doplnili pro londýnské vydání akce členové elitní desítky žebříčku Řek Stefanos Tsitsipas a Nor Casper Ruud. Pořadatelé navíc už zkraje srpna oznámili, že ve výběru světa nebude scházet Američan Jack Sock, tedy jeden z nejlepších hráčů v krátké historii týmového klání.

Tým Evropy pro nadcházející Laver Cup, který se uskuteční ve dnech 23.–25. září v londýnské O2 Areně, budí obrovský respekt. K členům tzv. „Velké čtyřky“, tedy Rogeru Federerovi, Rafaelu Nadalovi, Novaku Djokovičovi a Andymu Murraymu, se totiž nově přidali světová pětka Stefanos Tsitsipas a sedmý hráč rankingu Casper Ruud.

Zatímco třiadvacetiletý Tsitsipas bude na Laver Cupu startovat potřetí v řadě, stejně starý Ruud loni teprve debutoval, a čeká ho tak druhá účast. Evropany opět povede legendární Björn Borg, jeho asistentem zůstává další Švéd Thomas Enqvist.

Ve výběru zbytku světa je zatím jasno o dvou třetinách hráčů. Kromě Kanaďana Félixe Augera-Aliassimeho, Američana Taylora Fritze a Argentince Diega Schwartzmana se budou americký kapitán John McEnroe a jeho asistent a bratr Patrick McEnroe spoléhat na svého krajana Jacka Socka.

Právě devětadvacetiletý Sock, který se tří ročníků aktivně účastnil a loni se do hry jako náhradník nedostal, je jedním z největších expertů na Laver Cup. Na svém kontě má tucet odehraných utkání s výrazně kladnou bilancí 8:4 (1:2 v singlu a 7:2 v deblu). Celkově pomohl svému týmu k zisku 16 bodů (v této statistice jsou úspěšnější pouze Roger Federer a Alexander Zverev, oba nastřádali po 18 bodech).

Evropané zatím ovládli všechny čtyři dosavadní ročníky, naposledy zvítězili loni v Bostonu drtivým poměrem 14:1. Zástupci zbytku světa byli nejblíže úspěchu před třemi lety v Ženevě, kdy Kanaďan Milos Raonic podlehl v rozhodujícím utkání německé hvězdě Alexanderu Zverevovi 4:6, 6:3 a 4:10.

Přehled dosavadních ročníků Laver Cupu
2021: Evropa – Výběr světa 14:1 (Boston, USA)*
2019: Evropa – Výběr světa 13:11 (Ženeva, Švýcarsko)
2018: Evropa – Výběr světa 13:8 (Chicago, USA)
2017: Evropa – Výběr světa 15:9 (Praha, ČR)
*Pořadatelé tento ročník o rok odložili kvůli pandemii covidu-19