Kyrgios ukončil bez ztráty podání tříleté čekání na titul. Ženám kralovaly Rusky

- Filip Lefenda

Nick Kyrgios si skvělou formu z Wimbledonu zjevně uchoval i pro turnaje na severoamerických betonech. Ve Washingtonu neztratil za celý týden ani jednou servis a ukončil své tříleté čekání na celkově sedmý singlový titul. V americké metropoli navíc získal po boku domácího Socka také trofej ze čtyřhry. Turnaje WTA si podmanily Rusky Darja Kasatkinová a Ljudmila Samsonovová.

Soupeřem Kyrgiose byl ve finále dvouhry Jošihito Nišioka, překvapivý semifinálový přemožitel Rusa Rubljova. Favorizovaný Australan těžil v souboji ze skvělých nástupů do obou setů, které shodně načal brejkem. Svou výhodu si poté bezpečně střežil, když japonskému protivníkovi povolil za celé utkání jen jediný brejkbol.

81 minut trvající duel zakončil Kyrgios na příjmu celkově třetím brejkem a mohl slavit vítězství 6:4 a 6:3. Nišioku porazil i v pátém vzájemném utkání. „Je to pro mě velice emotivní. Od loňského roku jsem prošel neuvěřitelnou proměnou,“ přiznal šampion, jenž ve čtvrtfinále odvracel pět mečbolů s Američanem Tiafoem, v pozápasovém interview.

„Dnes jsem šel na kurt s velkou energií. Věděl jsem, že mám na své straně zkušenosti. Tento kurt opravdu miluji. Odehrál jsem zde spoustu skvělých zápasů. Jsem skutečně šťastný,“ pokračoval Kyrgios, jenž svůj dosud poslední titul z dvouhry vyhrál v roce 2019 na stejném místě.

Někdejší třináctý tenista žebříčku ATP už dříve otevřeně přiznal, že se potýkal s psychickými problémy i myšlenkami na konec kariéry. „Ukázal jsem velkou sílu vytrvat a překonat zlé časy, být schopen stále podávat výkony a vyhrávat turnaje, jako je tento,“ pochvaloval si Kyrgios, jenž v novém vydání světového pořadí vylétl o 26 míst vzhůru na 37. pozici.

V páru s Američanem Sockem si následně došel i pro třetí letošní titul z deblu. Oba jmenovaní porazili ve finále 7:5 a 6:4 nasazené čtyřky Chorvata Dodiga a dalšího Američana Krajiceka.

Další turnaj odehraje Nick Kyrgios na podniku ATP Masters 1000 v kanadském Montréalu. Los mu na úvod přisoudil Argentince Sebastiána Báeze.

Mezi ženami úřadovaly Rusky
Ženskou část turnaje (WTA 250) vyhrála Ljudmila Samsonovová. Třiadvacetiletá Ruska uspěla i ve svém druhém kariérním finále, v němž přehrála po obratu 4:6, 6:3 a 6:3 Estonku Kaiu Kanepiovou.

Ruskou vítězku měl rovněž turnaj v San José (WTA 500). Darja Kasatkinová na něm napravila loňský finálový nezdar a výhrou 6:7(2), 6:1 a 6:2 nad Američankou Shelby Rogersovou přidala do sbírky celkem pátou singlovou trofej z elitního okruhu.