Svijany Open: Paráda! Lehečka má třetí titul, podmanil si liberecký challenger

- Redakce, Jan Kousal

Lehečka ovládl v Liberci challenger Svijany Open Jiří Lehečka (65.) splnil na domácím antukovém challengeru v Liberci roli favorita a jakožto nasazená jednička se raduje z titulu! Ve finále turnaje Svijany Open dvacetiletý český tenista porazil Španěla Nicolase Alvareze Varonu (269.) po setech dvakrát 6:4. Pro Lehečku se jedná o první titul v letošním roce a celkově třetí challengerový v jeho kariéře.

První sada finálového duelu byla na liberecké antuce velmi vyrovnaná. Celý první set nabídl jen dva brejkboly, přičemž oba měl k dispozici český tenista. První z nich ještě v pátém gemu nevyužil, ale v deváté hře už Alvarezi Varonovi podání čistou hrou sebral a následně set při svém podání uzavřel.

Druhý set byl v tomto ohledu úplně jiný, diváci v Liberci viděli hned pět vyhraných gemů tenistů na returnu. K radosti domácího publika to byl právě jejich favorit Lehečka, který získal o jeden brejk navíc, klíčový byl stejně jako v prvním setu ten z devátého gemu.

Následně Lehečka při vlastním podání neproměnil při vedení 40:0 tři mečboly, to ho však nepoložilo a po odvráceném brejkbolu Španěla posléze na čtvrtý pokus celý zápas uzavřel.

„Zápas byl strašně těžký a nervy drásající, ale o to cennější výhra je. Rozhodla moje trochu větší solidnost v klíčových momentech,“ zmínil Lehečka.

„Domácí publikum bylo neskutečné, na českém turnaji jsem takovou podporu dlouho neviděl. Je vidět, že lidi v Liberci mají tenis rádi a že turnaj už má nějaké jméno,“ doplnil šampion.

Za vítězství na challengeru v Liberci si na své konto připíše 80 bodů do žebříčku ATP a ve světovém rankingu by si měl polepšit na 59. místo, tedy na své nové maximum.

Lehečkova cesta do finále nebyla bez komplikací. První kolo ještě zvládl bez problému, když porazil Němce Nicolu Kuhna (310.) hladce 6:2, 6:1. Už v osmifinále se ale nadřel o něco více, Inda Sumita Nagala (552.) porazil až ve třech setech 6:4, 1:6, 6:3.

Ve čtvrtfinále sledovali diváci libereckého challengeru české derby, Lehečka nastoupil proti o pět let staršímu krajanovi Vítu Kopřivovi (159.), jehož dokázal porazit přesvědčivě 6:4, 6:1.

Nejtěžší zkouškou na turnaji bylo pro nasazenou jedničku semifinále proti francouzskému kvalifikantovi Giovannimu Mpetshimu Perricardovi (493.). Mimořádně vyrovnané utkání však nakonec Lehečka dokázal po dvou a půl hodině vyhrát 6:4, 6:7(5), 7:6(5).

Svijany Open, Liberec (muži, CZE, 45 730 EUR, antuka)
Finále dvouhry
JIŘÍ LEHEČKA (65.) – Nicolas Alvarez Varona (ESP, 269.) 6:4, 6:4