MS do 14 let: České hráčky jsou mistryněmi světa!

- Jan Vojkůvka

Český juniorský tenis slaví další obrovský úspěch! Tým dívek ovládl domácí mistrovství světa do 14 let, které se pravidelně pořádá v Prostějově! Historicky pátý triumf pro český dívčí tenis vybojovalo trio Laura Samsonová, Alena Kovačková a Eliška Forejtková. Ve finále Češky porazily Němky 2:0 na zápasy.

České juniorky pod vedením bývalé tenistky Petry Cetkovské na letošním světovém šampionátu vybojovaly historicky pátý triumf, přičemž navázaly na vítězství z roku 2019, kdy byly strůjkyněmi prvenství sestry Brenda a Linda Fruhvirtovy. Češky se radovaly z celkového vítězství také v letech 1998, 2001 a 2003.

Byl to démonický a nadpozemský týden se zlatou tečkou. Absolutní dominance českého mládežnického tenisu se znovu potvrzuje. Jak se může cítit prezident, pro kterého je péče o mládež největší priorita a radost?! Jsem neskutečně šťastný a plný radosti, že vše to, co děláme pro naše mladé tenisty, přináší tuhle zpětnou vazbu. Gratuluji a děkuji všem hráčkám, ale i jejich rodičům, trenérům a klubům, ve kterých vyrůstaly,“ komentoval výsledek prezident Českého tenisového svazu a Tennis Europe Ivo Kaderka.

Dva klíčové body v sobotním finále vybojovaly Samsonová s Kovačkovou, které byly po celý turnaj v zápasech nejvíce vytěžovány. Ve finálovém klání s Německem se na tom nic nezměnilo.

Úvodní bod získala Samsonová po hladké výhře 6:3, 6:2 nad Sonjou Zhenikhovou. Následně se na kurt vydala Kovačková, která zvítězila 6:2, 6:3 nad Julií Stusekovou. Ve druhé sadě přitom prohrávala už 0:3 se ztrátou dvou brejků, ale parádní sérií šesti her skóre otočila a zápas zakončila.

Jedná se o další obrovský úspěch českého tenisu. Tento týden vyhrály týmové mistrovství Evropy do 16 let Tereza Valentová, Lucie Urbanová a Magdaléna Smékalová.

Minulý týden na evropském šampionátu jednotlivců dokázala dva tituly mistryně Evropy do 14 let vybojovat Kovačková, ve čtyřhře slavila spolu s Eliškou Forejtkovou. V kategorii do 16 let se radovaly v deblu Marie Slaměníková s Magdalénou Smékalovou a v kategorii do 18 let ve čtyřhře Jakubové Nicod a Menšík.

V souboji o konečné třetí místo porazily 2:0 na zápasy tenistky Spojených států slovenskou reprezentaci.

Mezi chlapci vybojovali zlaté medaile Švýcaři, kteří otočili průběh zápasu s Německem a zvítězili 2:1. Třetí příčku obsadili Američané, kteří zdolali stejným poměrem Kazachy.

České trio David Brückner, Jan Raštica a Filip Košárko obsadilo konečné deváté místo, když v závěrečném souboji porazilo 2:1 Itálii.