MS do 14 let: Dívky jsou v Prostějově už v semifinále! Chlapci si zahrají o konečné 9. místo

- Jan Vojkůvka

Tento týden probíhá v Prostějově ITF World Junior Finals a za všemi zúčastněnými týmy jsou už nejen základní skupiny, ale také první den vyřazovacích bojů. Skvělé výkony předvádí české dívky, které prosvištěly už do semifinále. Výběr chlapců do 14 let neuspěl v základní skupině a týkají se jej boje o konečné 9. místo.

České trio Laura Samsonová, Alena Kovačková a Eliška Forejtková se probojovaly už mezi nejlepší čtyři celky celého šampionátu. V základní skupině byly doslova nezastavitelné a Argentinu, Koreu i Kanadu porazily shodně 3:0.

Příliš dlouhý průběh přitom nemělo ani jejich čtvrtfinále proti Japonsku. Čtvrteční duel odstartovala suverénní výhrou 6:2, 6:2 Samsonová, která porazila Kosakaovou. Druhý český bod pak přidala Kovačková, která po setech 6:0, 7:6 přehrála Sonobeovou a zajistila Češkám postup do semifinále. Závěrečná čtyřhra se už ani nehrála.

České tenistky, které by rády navázaly na triumf svých krajanek z roku 2019, si o postup do finále zahrají proti Slovenkám. Trio Mia Pohánková, Soňa Depešová a Kali Šupová ovládly svou základní skupinu po výhrách nad Austrálií, Brazílií a Tuniskem. Ve čtvrtfinále pak pokořily Velkou Británii 2:1 na zápasy.

Ve druhém semifinále se v pátek střetnou druhé nasazené Spojené státy a turnajové čtyřky Němky. Američanky porazily ve čtvrtek 2:1 Brazílii a Německo si poradilo 2:0 s Koreou.

Chlapci o konečné deváté místo
Čeští chlapci nebyli v Prostějově tak úspěšní jako jejich krajanky. Přestože David Brückner, Filip Košárko a Jan Raštica po prohře s favorizovanými Američany porazili sedmé nasazené Japonce, nebylo jim to nic platné. V klíčovém utkání totiž podlehli 1:2 Slovinsku, které vybojovalo hodně překvapivý postup do čtvrtfinále.

Češi se tak dostali pouze do bojů o konečné deváté místo. Nebylo to ale jediné překvapení turnaje. Do stejného pavouka se totiž propadli i šestí nasazení Kolumbijci a dokonce turnajové jedničky z Itálie! Italové totiž v základní skupině porazili pouze Ekvádor a naopak prohráli s Kazachstánem a Argentinou.

Boj o alespoň dílčí úspěch, kterým by byla výhra v mini-turnaji o deváté místo, započali domácí hráči vítězstvím 2:0 nad Marokem. O postupové body se zasloužili Brückner a Košárko. Nyní na český tým čeká Ekvádor.

V hlavním pavouku vyřazovacích bojů se odehrály čtvrtfinálové souboje. Do semifinále z nich prošli Němci (porazili 2:1 Bulharsko), kteří se utkají s Kazachstánem (2:0 nad Slovinskem) a Spojené státy (2:1 Korea), na něž čeká Švýcarsko (3:0 Argentina).

Program mistrovství světa do 14 let pokračuje v pátek. Přímé přenosy zápasů můžete sledovat na webu Vistasport.cz.