WTA

0:6, 0:1 na returnu a čas na obrat! Martincová přerušila sérii pěti porážek

- Redakce

Pořádnou šichtu má za sebou Tereza Martincová (73). Sedmadvacetiletá česká tenistka na turnaji WTA ve Washingtonu přerušila sérii pěti porážek, v prvním kole dvouhry si poradila s Číňankou Sin-jü Wang (75.) 0:6, 6:4, 6:4. Martincová přitom nezvládla úvodních sedm gemů zápasu, v závěrečné sadě odvracela stav 1:3 a 15:40.

Členka českého BJKC týmu si velmi dobře pamatuje, jaké to je ztratit výborně rozehraný zápas. Uplynulé pondělí na turnaji Livesport Prague Open proti Francouzce Chloé Paquetové vedla 6:2, 3:1, na obhajobu loňského finále přesto musela zapomenout, ve zbytku duelu totiž uhrála pouhé čtyři gemy.

V úterý večer středoevropského času to ale byla Tereza Martincová, která proti dvacetileté soupeřce předvedla parádní návrat do zápasu.

První set byl vskutku nevydařený. Martincová při úvodních třech gemech na podání ani jednou neuspěla, na returnu se k první pořádné šanci dostala až za stavu 0:5. V dlouhém gemu však nevyužila dva brejkboly, čtvrtý setbol soupeřky naopak neodvrátila.

A bylo ještě hůře, Češka ztratila také svůj čtvrtý servis, prohrávala tak 0:6, 0:1. V pravou chvíli ale zavelela k obratu. Až v osmém gemu poprvé získala gem, vyrovnala na 1:1. Vzápětí navíc ustála těžkou hru, při vlastním podání odvrátila stav 0:40, o chvíli později poprvé slavila při svém servisu.

Závěr setu následně přinesl velké drama. Martincová na returnu získala tři setboly v řadě, ani jednu šanci nevyužila. Protihráčce ovšem už nic velkého nedovolila, po šestém využitém setbolu se radovala ze srovnání 1:1 na sety.

Češka mohla být povzbuzena úspěšným závěrem druhého setu, opak byl spíše pravdou. Hned v úvodním gemu musela odvracet dva brejkboly, o dvě hry později už podání ztratila. Za stavu 1:3 navíc čelila stavu 15:40, krušné chvíle ale po čtyřech úspěšných fiftýnech v řadě zažehnala. Naopak, vzápětí udeřila na returnu, srovnala na 3:3.

Znovu rozhodoval až závěr setu. Martincová první dva mečboly na returnu ještě nevyužila, po třetím už postoupila do osmifinále. V něm vyzvě Viktorii Azarenkovou (20.).

Citi Open, Washington D.C. (ženy, USA, 251 750 USD, tvrdých povrch)
1. kolo dvouhry
TEREZA MARTINCOVÁ (73.) – Sin-jü Wang (CHN, 78.) 0:6, 6:4, 6:4