Trable slovenského reprezentanta. Martin měl pozitivní dopingový nález

- Jan Vojkůvka

Dvaatřicetiletému slovenskému tenistovi Andrej Martin byla dočasně pozastavena činnost. Důvodem je odhalení nedovolené látky SARM 22 v jeho dopingovém vzorku, který byl odebrán během července na challengeru v Bratislavě. „Zpráva o pozitivním výsledku testování na bratislavském turnaji je pro mě šokující,“ nechápe Martin, jak mohl být jeho vzorek pozitivní na doping.

SARM 22, což je selektivní modulátor receptoru androgenu, se v medicíně využívá za účelem terapeutického působení při různých zdravotních stavech, včetně ztráty svalové hmoty, osteoporózy, rakoviny či hypogonadismu. Podle agentury Stars For Stars, která Martina zastupuje, byla pro tenistu informace o pozitivním nálezu šokující.

„Vždy jsem byl zastáncem toho, že o vítězství v tenisovém zápase má rozhodnout jen poctivý přístup a čistý výkon na kurtu. I proto důrazně odsuzuju jakýkoli nedovolený způsob zvyšování sportovního výkonu,“ stojí v prohlášení bývalého člena elitní světové stovky.„Rodiče mě od malička vedly k tomu, abych se ve sportu i v životě řídil pravidly fair play. Vždy jsem tak dělal a jako člověka, který odsuzuje podvádění a nečestné jednání, mě znají i moji blízcí a přátelé.“

Poněkud zvláštní je, že při předchozích čtyřech dopingových kontrolách, které v roce 2022 podstoupil, bylo všechno v pořádku. Až na domácím challengeru v Bratislavě byl v jeho vzorku nalezen SARM 22, což potvrdila laboratoř Antidopingové agentury v Torontu.

„Užívám jen minimum výživových doplňků a posledních 5 let jsem v tom směru nic nezměnil. O to nepochopitelnější je pro mě celá tato situace, zvláště když jsem za celou svoji kariéru absolvoval desítky testů a nikdy jsem neměl ani špetku pochybnosti o tom, že výsledek bude negativní,“ pokračoval ve svém prohlášení. „Vždy jsem se choval tak, abych v životě neměl problém nést plnou zodpovědnost za své činy, ale odmítám se smířit s tím, že bych měl být označen za toho, kdo si ve sportu pomáhá nedovoleným způsobem, a to navzdory tomu, že jsem nic takového neudělal.“

Vítěz 12 challengerů, jenž se v této sezoně propadl na 204. místo světa, má v současnosti pozastavenou činnost. Situaci s dopingovým nálezem se spolu se svými zástupci snaží řešit. Pokud neuspěje, může obdržet i několikaletý trest, což by mu mohlo i ukončit jeho kariéru.

„Prožívám jednoznačně jednu z nejtěžších zkoušek v mé profesionální kariéře, nesrovnatelně těžší než kterýkoliv tenisový zápas, který jsem kdy odehrál. Je to o to těžší, že ani pořádně nevím, kdo je můj soupeř na druhé straně kurtu,“ dodal slovenský daviscupový reprezent.

Stoprocentně si nic vědomě nevzal, hají krajana Gomboš
Svého krajana se zastal na probíhajícím challengeru v Liberci Norbert Gomboš, který v úvodním kole porazil Portugalce Pedra Sousu a poskytl Tenisovému světu rozhovor.

„Znám ho velmi dobře a nemyslím si, že by Andrej vědomě něco takového vzal, protože je to celým srdcem sportovec,“ řekl Gomboš. „Vždy byl člověkem, který má rád fair-play. Už včera jsem mu napsal, že stojím za ním a plně ho podporuji. Jsem si stoprocentně jistý, že to nevzal dobrovolně.

Připomněl také případy, kdy se doping do těla sportovce dostal například skrz kontaminované maso. „Po celém světě kolují informace, že třeba v Jižní Americe dopují maso a my o tom ani nemusíme vědět,“ poukázal na dovoz masa například z Argentiny. „Je potřeba si dávat pozor. Myslím, že Andrej měl velkou smůlu, že ho chytili, ale jsem si na sto procent jistý, že nic vědomě nebral,“ dodal.