Nenašel přemožitele! Kumstát na olympijském festivalu mládeže vybojoval zlato

- Jan Vojkůvka

Obrovského úspěchu dosáhl na Evropském olympijském festivalu mládeže patnáctiletý Jan Kumstát. Český tenista, který do tenisového turnaje nadějí starého kontinentu vstoupil jako turnajová čtyřka, nenašel v Banské Bystrici přemožitele a vybojoval zlatou medaili!

Kumstát v 15 letech patří k velkým nadějím českého mužského tenisu. Své kvality prokazuje dlouhodobě na okruhu Tennis Europe, kde mu patřilo druhé místo v žebříčku chlapců do 14 let a v současnosti je mezi všemi hráči do 18 let na 32. pozici.

Bývalý desátý hráč žebříčku do 18 let v této sezoně pomalu končí se svým účinkováním na Tennis Europe a stále více se soustředí na okruh ITF, kde už oslavil zisk deblového titulu na turnaji v Oslu. Rozšířil tím svou sbírku trofejí z okruhu Tennis Europe, na kterém oslavil zisk čtyř singlových a čtyř deblových titulů. Loni se stal rovněž mistrem Evropy do 14 let ve čtyřhře a ve dvouhře vybojoval stříbrnou medaili.

Nyní si může do svého životopisu v rozvíjející se kariéře zapsat další velký milník. V Banské Bystrici vyhrál turnaj na Evropském olympijském festivalu mládeže.

Jako turnajová čtyřka patřil do širšího okruhu favoritů, přesto se ale více věřilo jiným hráčům. Kumstát však prokázal, že kariéru má nastartovanou výborně. Napřed udělil dva kanáry Salidinu Ramovi z Kosova, načež porazil 6:1, 6:0 Litevce Juliuse Aleksandrovase.

Ve čtvrtfinále narazil český tenista na Slovince Paola Angeliho, který na turnaji plnil roli šestého nasazeného, a porazil jej 7:6(5), 6:1. Následovala další náročná překážka v podobě Fina Linuse Lagerbohma, jenž už ve druhém kole vyřadil nejvýše nasazeného Gabriela Ghetua, což bylo velké překvapení. Kumstát si ale poradil i s ním a zvítězil 4:6, 6:3, 6:3.

Ve finále se pak český hráč utkal se třetím nasazeným Sergiem Planellou Hernandezem ze Španělska. Kumstát navázal na své výkony z předešlých kol, držel soupeře svou hrou na uzdě a stal se šampionem po výhře 6:4, 6:2.

„Tohle je největší turnaj, co jsem zatím hrál. Jsem moc rád, že jsem to tady na Slovensku vyhrál. Jednou se chci dostat i na tu velkou olympiádu,“ cituje zlatého medailistu web olympijskytym.cz. „A chci vyhrát i Wimbledon,“ řekl odhodlaně ke svým největším cílům, kterých by rád během tenisové kariéry dosáhl.

Kumstát si na Evropském olympijském festivalu mládeže zahrál také smíšenou čtyřhru po boku Marie Slaměníkové. Český pár ovšem skončil ve druhém kole a ve druhém kole skončila Slaměníková rovněž na turnaji dívek.