Nejlepším turnajem sérií ATP a WTA je podle aktérů ten v americkém Indian Wells. Jak si vedly ostatní?

- Filip Lefenda

Nejlepším turnajem mimo velkou čtyřku je ten v americkém Indian Wells. Není divu – podnik, kterému se přezdívá mimo jiné jako pátý grandslam sezóny, má již delší dobu přízvisko „nejspravedlivější“ – technikou jestřábího oka jsou zde osázeny nejen centrální dvorce, ale i všechny ostatní.

Betonový turnaj kategorie Masters 1000 v Indian Wells byl vyhlášen nejlepším turnajem roku již třetí rok v řadě. Organizátoři se jej přitom snaží neustále vylepšovat a mohutně rozšiřují kapacitu kurtů tak, aby mohlo zápasům přihlížet co nejvíce diváků. Otevřeno bylo také nové muzeum, v blízkosti byl vybudován i hotel.

„Jako hráč dokážu pochopit, proč byl tento turnaj jmenován tím nejlepším na mužském okruhu již třetí rok za sebou. BNP Paribas Open je jednou z nejlepších sportovních akcí na světě,“ netajil nadšení osmatřicetiletý Němec Tommy Haas, jenž před časem ohlásil svůj aktivní návrat na tenisové dvorce. Na podniku v Indian Wells zastává vítěz patnácti turnajů ATP pozici ředitele a přeje si zejména, aby se akce po dobu jeho účinkování neustále zlepšovala. „Věřím, že nadcházející ročník 2017 učiníme ještě více nezapomenutelným,“ doufá Haas.

Nejlepším turnajem v kategorii „pětistovek“ byl tenisty zvolen podnik v Queensu. V tomto případě se tak stalo podruhé v řadě, v letech 2013 a 2014 byl však zvolen nejlepší „dvěstěpadesátkou“, tudíž ocenění shrábnul bez pauzy již počtvrté. Pohledný travnatý areál, jenž dýchá londýnskou historií, je vyhledávaným jako přípravná akce na blížící se Wimbledon. V příštím roce by mělo dojít k navýšení kapacity centrálního kurtu o třicet procent, což dělá něco málo přes dvě tisícovky nových míst.

V nejnižší mužské kategorii, tedy turnajích 250, se urodili vítězové dva. Zvolen byl halový podnik ve švédském Stockholmu, jenž letos pořádal svůj osmačtyřicátý ročník, a americký Winston Salem, jenž je o poznání mladší. Letos v srpnu se konal teprve pošesté.

Mezi ženskými turnaji kategorie „Premier Mandatory“ kralovalo rovněž Indian Wells, v nižších kategoriích se pak umístily na základě hlasování hráček antukové podniky v italském Římě a německém Stuttgartu. Mimo tato klání byly z řad zbývajících voleny nejlepší turnaje daných oblastí. Na americkém kontinentu zvítězilo mexické Acapulco, v asijsko-pacifické části Aucklad. Nejlepším evropským ženským turnajem byl jmenován ten ve švédském Bastadu.