Plíšková se vrací na okruh v San José, soupeřky znají i Češky ve Washingtonu

- Jan Vojkůvka

Zatímco v Praze pomalu vrcholí Livesport Prague Open, dění na okruhu WTA i s českými tenistkami se začíná přesouvat k tradiční severoamerické tour. Už v pondělí startují turnaje v San José a Washingtonu, na kterých se představí celkem tři Češky.

Potřetí v kariéře se Karolína Plíšková představí na turnaji Mubadala Silicon Valley Classic, který se dříve hrál ve Stanfordu, ale od roku 2018 se pořádá v San José. Česká hráčka, která si na tomto podniku WTA zahrála v roce 2014 osmifinále a o rok později dokráčela dokonce do finále, se pokusí na amerických betonech napravit prozatím nepříliš úspěšnou sezonu.

Na jubilejním padesátém ročníku turnaje ji však nečeká nic snadného. V úvodním kole totiž narazí na Britku Katie Boulterovou. Ženu, která stojí za posledními dvěma porážkami Plíškové v probíhající sezoně.

Se členkou druhé stovky světa totiž rodačka z Loun prohrála ve druhém kole v Eastbourne i Wimbledonu, po kterém si naordinovala měsíční pauzu, během níž se věnovala přípravě na tzv. US Open Series, tedy šňůru turnajů na severoamerickém kontinentu. Mezitím také ukončila spolupráci s trenérem Saschou Bajinem a začala trénovat s Leošem Friedlem.

Zatímco v San José bude z českých hráček startovat jen Plíšková, na souběžně hraném Citi Open ve Washingtonu se představí dvě Češky. Tedy alespoň podle aktuálního plánu.

Na turnaji WTA 250 totiž má startovat Marie Bouzková, která ale nadále působí i na probíhajícím Livesport Prague Open. Pokud uspěje v sobotním semifinále a projde do nedělního finále, byl by přesun do Washingtonu, kde má v úvodním kole vyzvat nasazenou dvojku Emmu Raducanuovou, hodně hektický.

Pokud by se Bouzková nakonec ve Washingtonu nepředstavila, v hlavní soutěži figuruje ještě Tereza Martincová. Na zkušenou českou hráčku, která v Praze nenavázala na svůj loňský postup do finále, čeká v prvním kole dvacetiletá Číňanka Sin-jü Wang.

Muži na okruhu ATP budou příští týden hrát rovněž ve Washingtonu a také v mexickém Los Cabos. Čeští tenisté se na těchto turnajích nepředstaví.