Duo H+H má za sebou derniéru. Pořádné grády to mělo jen s Luckou, vzpomínala Sestini Hlaváčková

- Jan Vojkůvka, Marek Bartošík

Andrea Sestini Hlaváčková a Lucie Hradecká se ve čtvrtfinále Livesport Prague Open rozloučily se společnou kariérou. Po večerní porážce s Mijou Katóovou a Samanthou Murrayovou Sharanovou zavzpomínaly na tiskové konferenci na dlouhá léta, kdy spolu objížděly turnaje po celém světě a sbíraly jeden úspěch za druhým. „Největších úspěchů jsme stejně dosáhly s Luckou. Bez ní už to nikdy nemělo takové grády,“ usmívala se Sestini Hlaváčková.

Čtvrteční večer v areálu pražské Sparty si budou členky populárního dua H+H už navždy pamatovat. Právě tehdy, ve čtvrtfinále Livesport Prague Open, odehrály Sestini Hlaváčková a Hradecká svůj vůbec poslední společný zápas.

„Jsem strašně šťastná, že jsme ve tmě dohrály. Ano, prohrály jsme, ale odehrály jsme to s hezkým pocitem. Turnaj jsme v pondělí zahájily krásným zápasem a dnes jsme ho zakončily. Ještě jednou děkuju Lucce, že do toho šla a ten turnaj obětovala,“ uvedla Sestini Hlaváčková, která se čtvrtfinálovým duelem rozloučila s bohatou kariérou, na niž v Praze navázala krátkým návratem z mateřské dovolené.

„Myslím, že jsme předvedly krásný tenis. Jsem ráda, že jsem byla s Andy opět na kurtu, obě jsme si to užily,“ doplnila Hradecká, jež naopak v kariéře stále pokračuje a kterou v dalších týdnech čekají turnaje na severoamerických betonech. A na ně je plně připravena.

„Cítím se dobře, musím zaťukat, že mi vydrželo tělo, protože mě čeká americká šňůra. Doufám, že Andy bude mít ruku taky dobrou, i když ta asi raketu dlouho neuvidí,“ usmívala se s pohledem na svou končící parťačku.

Přestože Sestini Hlaváčková definitivně končí s profesionálním tenisem, raketu také jen tak neodloží... „V pondělí mám zamluvené tři tréninky s fanoušky. Co jsem s lidmi nenatrénovala v červnu a červenci, to se mi nahromadilo v srpnu. Na kurtu budu víc, než bych si přála,“ pravila v dobré náladě.

Pamatují si nás, je to hezký pocit
Čtvrtfinále Livesport Prague Open se stalo posledním společným vystoupením populární dvojice Andrea Sestini Hlaváčková, Lucie Hradecká. České tenistky sice prohrály ve večerním utkání s japonsko-britským duem Miju Katóová, Samantha Murrayová Sharanová po 54 minutách 3:6 a 1:6, ale jednalo se jen o malinkou kaňku za jinak fantastickou společnou kariérou, která začala už v roce 2008.

„Vidět, že si lidi pamatují naše duo H+H, je moc hezký pocit. Vrátily se mi vzpomínky, jak jsme bojovaly na turnajích a reprezentačních akcích,“ zasnila se na tiskové konferenci Sestini Hlaváčková. Vzpomínek se jí přitom musela v hlavě muselo vyrojit spoustu.

Mezi lety 2008 a 2016 spolu duo H+H odehrálo takřka 300 zápasů. Vybojovalo dohromady 13 titulů na okruhu WTA včetně grandslamů na Roland Garros a US Open. V letech 2012 a 2014 byly spolu u triumfů v týmovém Fed Cupu a na olympijských hrách v Londýně vybojovaly v roce 2012 stříbrné medaile.

„Zápasů a turnajů jsme spolu měly hodně, teď asi nejsem schopná vyzvednout ten největší,“ přemítala Hradecká. „Samozřejmě grandslamy a olympiáda je asi nejvíc, co může tenistku potkat. Ale v hlavě mám i malé turnaje, na kterých jsme se dostávaly do velké tenisové špičky.“

Olympijská medaile vrcholem kariéry
„Tři roky, kdy nám to šlo nejvíc, sledovali všichni fanoušci. Ale ty tři čtyři roky předtím, kdy jsme se utvářely jako dvě hráčky, skoro nikdo neviděl. Jsou to krásné vzpomínky,“ navázala na svou kamarádku Sestini Hlaváčková.

„Pro mě bude vždy nejvýš olympijská medaile, která nás posunula na úplně jiný level úspěšnosti. Když někomu, kdo nezná tenis, řeknete, že máte olympijskou medaili, spadne mu brada,“ usmívala se při vzpomínce na londýnskou jízdu, při které byly nad síly českého páru až fenomenální sestry Williamsovy.

„To, co jsme dokázaly, pro mě bylo něco neskutečného. Poté jsem hrála i se spoustou jiných parťaček, ale největších úspěchů jsme stejně dosáhly s Luckou. Už to nikdy nemělo takové grády jako roky 2011 až 2013,“ řekla k veleúspěšnému období, během kterého Češky vybojovaly i oba zmíněné grandslamové tituly.

Nyní už pro loučící se Sestini Hlaváčkovou zbývá jen poslední „povinnost“. Přijít v sobotu na centrální kurt v areálu pražské Sparty a rozloučit se s kariérou už bez tenisové rakety.

„Na rozlučku se těším, protože už přijdu normálně v civilu, budu se usmívat na všechny strany, možná i nějaká slza ukápne,“ připustila Sestini Hlaváčková. „A slyšela jsem, že si musím připravit nějakou řeč. Mrzí mě jenom to, že Lucka musí odletět na další turnaj, takže nebude na rozlučku ani večer na párty,“ dodala s úsměvem.