Livesport Prague Open: Nosková udolala Cornetovou! Havlíčková a Krejčíková končí v osmifinále. Loučilo se duo H+H

- Redakce

Na turnaji Livesport Prague Open (kategorie WTA 250) se ve čtvrtek uskutečnila zbývající utkání osmifinále dvouhry a také dvě čtvrtfinále čtyřhry. Sedmnáctiletá Linda Nosková před vyprodanými tribunami vybojovala na okruhu WTA postup do svého premiérového čtvrtfinále na elitním okruhu, když udolala Alizé Cornetovou. Lucie Havlíčková prohrála s nasazenou jedničkou Anett Kontaveitovou ve dvou setech. Na turnaji končí také obhájkyně loňského titulu a nasazená dvojka Barbora Krejčíková, která podlehla Japonce Nao Hibinové. Na závěr dne se v areálu pražské Sparty společně naposledy představilo deblové duo Andrea Sestini Hlaváčková, Lucie Hradecká.

Sestini Hlaváčková s Hradeckou odehrály poslední společný zápas
Čtvrtfinále Livesport Prague Open se stalo posledním společným vystoupením populární dvojice Andrea Sestini Hlaváčková, Lucie Hradecká. České tenistky prohrály ve večerním utkání s japonsko-britským duem Miju Katóová, Samantha Murrayová Sharanová po 54 minutách 3:6 a 1:6.

Nasazené trojky měly duel proti domácím hvězdám od začátku pod kontrolou, celkově v něm zapsaly čtyři úspěchy na returnu, přičemž odvrátily všechny čtyři brejkboly českých tenistek. Pro Sestini Hlaváčkovou se jednalo o poslední zápas profesionální kariéry, Hradecká bude na okruhu ještě pokračovat.

„Jsem strašně šťastná, že jsme to dnes ve tmě dohrály. Ano, prohrály jsme, ale odehrály jsme to s hezkým pocitem. Turnaj jsme v pondělí zahájily krásným zápasem a dnes jsme ho zakončily. Ještě jednou děkuju Lucce, že do toho šla a ten turnaj obětovala,“ uvedla Sestini Hlaváčková.

„Myslím, že jsme předvedly krásný tenis. Jsem ráda, že jsem byla s Andy opět na kurtu, obě jsme si to užily,“ doplnila Hradecká, kterou v dalších týdnech čekají turnaje na severoamerických betonech.

Nosková urvala postup do čtvrtfinále přes Cornetovou
Linda Nosková (112.) se po Marii Bouzkové stala druhou českou čtvrtfinalistkou Livesport Prague Open. V souboji s turnajovou pětkou Alizé Cornetovou (38.) zvítězila po setech 7:5, 1:6, 7:6(7).

Dramatický duel trval takřka dvě a půl hodiny a Nosková v něm potvrdila, že v současnosti patří k nejtalentovanějším hráčkám na okruhu. Cornetovou, která letos dokráčela do čtvrtfinále Australian Open či osmifinále Wimbledonu, v mnoha pasážích přehrávala. V prvním setu sice ztratila vedení 5:3, ale v koncovce byla lepší, prorazila servis soupeřky v jedenácté hře a sadu dopodávala.

Oproti tomu ve druhé sadě Cornetová dominovala a za pouhých 28 minut si vynutila rozhodující dějství. Sedmnáctiletá Češka se v závěrečném setu dostala do problémů, prohrávala 2:4, ale znovu se jí povedlo najít recept na hru favorizované soupeřky.

Skóre srovnala, odvrátila v jedenácté hře brejkbol a vynutila si tiebreak, v němž sice nevyužila vedení 6:2 a Cornetová odvrátila celkem pět mečbolů, ale při tom šestém zahrála česká hráčka perfektní kraťas a zvítězila 9:7.

„Alizé je hodně udržující hráčka, která hodně běhá, a já jsem pravý opak. Nějak jsme to zprůměrovaly, ale stejně to bylo dost dlouhé. Jsem dost unavená, zápas mi vzal hodně sil. Další tři hodiny asi strávím ve studené vodě, dám si dobrou večeři a určitě půjdu spát dost brzo,“ zmínila v dobré náladě Nosková, jež ve čtvrtfinále vyzve přemožitelku Barbory Krejčíkové Nao Hibinovou (251.).

Krejčíková titul neobhájí, končí v osmifinále
Turnaj Livesport Prague Open přišel ve čtvrtek o svou obhájkyni loňského prvenství. Barbora Krejčíková (18.) v osmifinále nestačila na šťastnou poraženou z kvalifikace Nao Hibinovou (251.), která po vítězství ve dvou setech nad Mihaelou Buzarnescuovou dokázala přehrát i českou nasazenou dvojku, tentokrát po setech 3:6, 7:6(5), 6:3.

Krejčíková přitom ve druhém setu vedla 5:3, nepovedlo se jí ale zápas doservírovat. Po dvou rychlých brejcích zkraje třetí sady se Krejčíková mohla dostat do vedení v pátém gemu, jenže nevyužila tři brejkboly a naopak Hibinová vybojovala náskok brejku v osmé hře.

Krejčíková se za stavu 3:5 nevzdala, v devátém gemu si vypracovala dokonce čtyři brejkboly, na Japonku ale už recept nenašla, žádnou příležitost neproměnila a na turnaji končí.

„Servis není optimální. V důležitých momentech mě nepodržel, ale to se někdy stane, jedeme dál. Fanoušci byli úžasní, je mi líto, že už dál nepokračuju,“ řekla Krejčíková.

Havlíčková v osmifinále potrápila Kontaveitovou
Držitelka divoké karty Lucie Havlíčková (787.) svedla v osmifinále Livesport Prague Open důstojnou partii s nejvýše nasazenou Anett Kontaveitovou. Estonská světová dvojka ale přece jenom prokázala své zkušenosti a kvality, když zvítězila po hodině a 12 minutách 6:4 a 6:3.

O osudu prvního setu rozhodl jediný brejk ze třetího gemu, sama Kontaveitová nečelila ani jednomu brejkbolu. Zkraje druhého dějství si tenistky vyměnily servisy a poté si je držely až do stavu 3:3. Šestadvacetiletá Estonka následně ovládla tři zbývající gemy, z toho dva na returnu, a postoupila tak do čtvrtfinále. V něm narazí na nasazenou sedmičku Anastasii Potapovovou (59.).

„Dojmy jsou dobré. Samozřejmě mě mrzí, že jsem prohrála, ale vyhrát by bylo těžké, možná až nemožné. Fanoušci byli hodně slyšet, moc jsem si to užívala,“ nechala se slyšet Havlíčková.

„Abych zápas zvládla, musela jsem v důležitých momentech předvést kvalitní hru. Samozřejmě jsem za výhru ráda, ale mohla jsem si dnes vést lépe,“ okomentovala duel estonská hráčka.

Livesport Prague Open (ženy, CZE, 251 750 USD, tvrdý povrch)
Osmifinále dvouhry
Lin Ču (CHN, 100.) – Anastasia Potapovová (59.) 4:6, 6:7(8)
Anett Kontaveitová (EST, 2.) – LUCIE HAVLÍČKOVÁ (787.) 6:4, 6:3
Nao Hibinová (JPN, 251.) – BARBORA KREJČÍKOVÁ (18.) 3:6, 7:6(5), 6:3
Alizé Cornetová (FRA, 38.) – LINDA NOSKOVÁ (112.) 5:7, 6:1, 6:7(7)

Čtvrtfinále čtyřhry
V. Kužmová (SVK), Niculescuová (ROU) – Potapovová, Sizikovová (-) 6:7(4), 6:3, 3:10
M. Katóová (JPN), S. Murrayová Sharanová (GBR) – HRADECKÁ, SESTINI HLAVÁČKOVÁ 6:3, 6:1