Berdych a Štěpánek proti sobě! Týmy plné hvězd se utkají v úchvatném amfiteátru

- Marek Bartošík

V areálu TK Sparta Praha se po kurtech aktuálně neprohání pouze účastnice podniku WTA Livesport Prague Open, ale také dvojnásobní daviscupoví šampioni Radek Štěpánek s Tomášem Berdychem. Oba bývalí čeští tenisté se poctivě připravují na blížící týmovou akci Legends Team Cup v chorvatské Pule, kde budou stát proti sobě. Šestatřicetiletý Berdych trénuje dokonce pod přímým dozorem australského kapitána Pata Cashe, který na pražské Spartě doprovází svou čínskou svěřenkyni Čchiang Wang.

Na jedné straně tým kapitána Ivana Lendla i s Radkem Štěpánkem a proti němu výběr šéfa Pata Cashe, zahrnující také Tomáše Berdycha. V termínu 1.–3. srpna se v chorvatské Pule uskuteční týmové klání legend, jež v mnoha ohledech včetně hracího systému připomíná Laver Cup.

„První den je za vítězství bod, druhý den dva body a třetí den tři body. Hraje se na výsledek, nejedná se o exhibici, a proto chceme být co nejlíp připravení,“ hlásil na tiskové konferenci v dějišti Livesport Prague Open třiačtyřicetiletý Štěpánek.

Bývalý osmý tenista singlového žebříčku ATP se už těší na fantastickou kulisu akce, která zahájí třídílnou sérii. „V Pule se bude hrát v amfiteátru, což je neuvěřitelné. Když jsem viděl fotky z příprav, tajil se mi dech. Je to naprosto spektakulární. To samé bude v Černé Hoře, kde se bude hrát v přístavu na mole. A Dubaj, která je vždy ve všem speciální, bude vyvrcholením,“ přiblížil Štěpánek.

Jeho týmovými parťáky budou Australan Lleyton Hewitt, Němec Tommy Haas a Španělé David Ferrer a Juan Carlos Ferrero. Kapitánem tohoto výběru bude legendární Ivan Lendl, který je pověstný důrazem na tvrdou práci.

„Ivan dal všem hráčům ve svém týmu jasný vzkaz: ‚Pokud hrajete pode mnou, musíte trénovat dvakrát víc než doteď.‘ Moc se těším na hecovačku a Ivanův humor. Bude pro mě ctí hrát pod člověkem, který byl v začátcích mým idolem,“ poznamenal Štěpánek.

Během středečního odpoledne zavítal do tiskového centra na pražské Spartě také Australan Pat Cash, jenž bude v Pule spoléhat na Francouze Jo-Wilfrieda Tsongu, Kypřana Marcose Baghdatise, Argentince Davida Nalbandiana, Španěla Tommyho Robreda a také Tomáše Berdycha.

„Tomáš tvrdě trénuje. Řekl jsem mu: ‚Cokoliv děláš, dělej více, lépe a sedm hodin. To se mu nelíbilo,“ smál se dobře naladěný Cash. „Tomáš byl pro mě vždy jedním z nejoblíbenějších hráčů ke sledování, protože trefuje míček velmi čistě. Jsem rád, že je v mém týmu. Mám mnoho videí, jak hraje. Využívám je při své trenérské práci,“ prozradil wimbledonský šampion z roku 1987.

Tehdy porazil ve finále právě Lendla, který je nyní jeho rivalem v Legends Team Cupu. „Pro mě je v životě nejdůležitější, abych znovu porazil Ivana!“ zavtipkoval závěrem Cash.