Kyrgiose čeká propad žebříčkem. Stejně se ale vždy cítím jako člen Top 10, hlásí

- Marek Bartošík

Australský bouřlivák Nick Kyrgios měl patřit k hlavním hvězdám akce kategorie ATP 250 v Atlantě. Turnajový šampion z roku 2016 se však těsně předtím, než měl naskočit do utkání prvního kola proti Peteru Gojowczykovi, kvůli potížím s kolenem odhlásil. V žebříčku ho tak nyní čekají bodové odpočty a propad o přibližně 15 míst. „Jsem extrémně otřesen, že nemůžu nastoupit. Právě hraju asi nejlepší tenis mého života, ale dnes bych nemohl předvést svůj optimální výkon,“ uvedl sedmadvacetiletý Kyrgios.

Sérií kvalitních výsledků se Nick Kyrgios propracoval ve světovém pořadí ze druhé stovky na aktuální 47. příčku. A nebýt sporu ATP a pořadatelů Wimbledonu, kvůli němuž se na travnatém grandslamu neudělovaly žádné body, figuroval by australský finalista dokonce v elitní dvacítce.

Nyní se ale Kyrgios, který se na poslední chvíli omluvil z menšího turnaje v Atlantě, musí smířit s výrazným propadem v rankingu. A důvod? V Atlantě měl sice bránit pouze 20 bodů za loňské osmifinále, na kontě měl ale s ohledem na bizarní systém žebříčku ATP ještě polovinu z 500 bodů za tři roky starý triumf na pětistovce ve Washingtonu.

Celkem mu tak v pondělí odpadne velká porce 270 bodů a na kontě mu jich zbyde „jen“ 710 (za finále Wimbledonu měl přitom inkasovat rovnou 1200 bodů).

Kyrgios proto velmi pravděpodobně nebude nasazen na grandslamovém US Open, kde by konečně rád prošel dále než do třetího kola, které je dosud jeho maximem. Rodákovi z Canberry ale potenciální nenasazení a hrozba souboje s hvězdami už v úvodních kolech vrásky na čele nedělá.

„Takhle v tom plavu celou svou kariéru. Ostatní hráči vědí, že ať už jsem nasazený nebo nenasazený, míč je stejně mimo jejich dosah. Pokud mám dostatečné sebevědomí a hraju dobře, nemůžou toho moc udělat. Budu sice šedesátý na světě, ale vždy se cítím jako člen Top 10,“ vyjádřil se wimbledonský finalista Kyrgios.

Pokud se stihne dát zdravotně do pořádku, může australský rebel vylepšit své žebříčkové postavení už příští týden na pětistovce ve Washingtonu, přihlášen je i na Masters v Montréalu (od 7. srpna). Na další severoamerickou tisícovku v Cincinnati (od 14. srpna) obdržel finalista z roku 2017 divokou kartu od organizátorů.