Trest, jenž trestem nebyl. Cecchinato může nadále hrát na okruhu

- Jan Vojkůvka

Italský tenista Marco Cecchinato uspěl se svým odvoláním a potrestaný za sázení na tenisové zápasy tak nakonec nebude. I nadále bude moci hrát na turnajích ATP a Challenger Tour a končí tak trochu kuriózní případ, během něhož potrestaný Cecchinato vlastně za žádný trest nepykal.

Vlastně to žádný opravdový trest ani nebyl. Marco Cecchinato byl suspendován italskou federací na 18 měsíců za to, že sázel na tenisové zápasy a byl podezřen z jejich ovlivňování. Problém ovšem nastal ve chvíli, kdy ATP tento trest nepotvrdila, a tak zatímco trest od federace se týkal národních akcí, na akcích Challenger Tour v Itálii mohl Cecchinato hrát. A plně toho využíval.

Od června, kdy byl federací suspendován, odehrál sedm challengerů v Itálii, jeden v Polsku a zahrál si také v kvalifikaci na turnaji ve Stockholmu, což je turnaj ATP. A aby toho nebylo málo, Cecchinato nakonec bude moci hrát dál, protože uspěl s odvoláním, čímž dosáhl také zrušení suspendace od domácí federace.

Trest obdržel čtyřiadvacetiletý tenista za to, že v říjnu 2015 na challengeru v Mohammedii údajně úmyslně prohrál zápas s Polákem Kamilem Majchrzakem. Cecchinato se měl několik týdnů před samotným zápasem svěřit příteli Riccardu Accardimu, že potřebují získat zpět ztrátu, kterou utrpěli při sázce na fotbalové utkání. Ideální příležitost k tomu měla přijít v Maroku.

Cecchinato se však hájil tím, že vůbec neměl na mysli výdělek sázkou proti sobě, ale dosažení dobrého výsledku, díky němuž by vybojoval větší prize money. Problémem však bylo, že Accardimu sdělil, aby si vsadil na Majchrzaka. V té době figuroval Cecchinato v první stovce světa a byl obřím favoritem. Vysvětlení Itala vnáší do celého případu ještě více otázek - Cecchinato totiž doporučil tuto sázku na základě svých pocitů, které před zápasem nebyly dobré. Odmítl nařčení, že by měl v úmyslu zápas vypustit. Ale prohrál 1:6 a 4:6.

A dle informací toto obhájení obstálo. Cecchinato může nadále hrát a nový ročník zahájí kvalifikací na turnaj v Dauhá.